Concursul național de critică literară „Mihail Iordache“

Marele Premiu a fost câștigat de Claudia Vlăgea de la C.N. „Petru Rareș“

Una dintre câștigătoarele locului II a fost recompensată, din partea cotidianului „Crai nou”, cu „Istoria…” lui Alex Ștefănescu
Marele premiu la Concursul național de critică literară, pentru elevi, „Mihail Iordache” a rămas la CN „Petru Rareș”, colegiul care l-a inițiat și organizat, fiind obținut de eleva Claudia Vlăgea. Ea s-a detașat net de ceilalți concurenți, fiind notată cu nota 9,38 de către comisia centrală de evaluare. La Suceava rămân și premiul I, obținut de eleva Cosmina Moroșan, de la CN „Dragoș Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, cu nota 8,96, precum și unul din cele două premii II, obținut de Alexandra Oniceanu, de la „Petru Rareș”. Tot cu premiul II a fost cotată eleva Laura Dumitrescu, de la Școala Centrală București, iar cu premiul III – Ruxandra Hrișcă, de la CN „Dimitrie Cantemir” din Onești. De la „Petru Rareș” au mai fost distinse elevele Andreea Novac, cu mențiune, iar cu premii speciale – Georgiana Diaconița și Ana Maria Crețu.
 

De fapt, din cele 12 participante în concurs, 6 au fost concurente de la colegiul organizator, la cele menționate mai sus adăugându-se Alexandra Lățescu. Eleva Ana Maria Vasian, de la Colegiul Tehnic „Alexandru Papiu Ilarian” din Zalău a primit tot mențiune. De altfel, 10 din cele 12 eleve participante au obținut premii și men-țiuni. O amintim aici și pe ultima (conform punctajului) dintre concurente, Laura Dianu din Iași, care nu a luat nici un premiu, fiind remarcabil faptul că s-a calificat în finală dintre 150 candidați. Precizăm că, după prima selecție, au intrat în finală 13 candidate, dar una nu s-a prezentat. Toate concurentele au plecat acasă și cu „Istoria literaturii române contemporane 1941 – 2000” semnată de criticul literar Alex Ștefănescu și lansată chiar la deschiderea oficială a competiției, cărți achiziționate din sponsorizări. Unul dintre volume a fost oferit de Centrul Creației Populare, iar altul de cotidianul „Crai nou”. Juriul a remarcat, la festivitatea de premiere, că a fost impresionat de valoarea lucrărilor prezentate în finală – un comentariu critic asupra unui text la prima vedere – remarcând la ele „capacitate competitivă de înțelegere, de structurare, de procesare a informației”. În ce le privește pe candidatele sucevene, valoarea acestora, dovedită prin notele obținute, l-au determinat pe președintele juriului, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, prodecan al Facultății de Litere și Științe ale Limbajului de la Suceava, să declare: „Sunt mândru că sunt din Suceava”. „Dumneavoastră chiar aveți stil, aveți personalitate”, a mai spus domnia sa, referindu-se la toate concurentele. Câștigătoarea Marelui Premiu, Claudia Vlăgea, a fost avantajată de… pasiunea ei pentru filozofie, întrucât a avut de recenzat un text din Emil Cioran. „Subiectele au fost foarte cerebrale, ni s-a dat ocazia să filozofăm, literaturizând. Mi-a plăcut subiectul”, a spus ea. Reamintim că acest concurs a fost inițiat de un grup de profesori de la CN „Petru Rareș”, în frunte cu prof. Gheorghe Cârstian, fiind dedicat memoriei profesorului și criticului sucevean Mihail Iordache. Ministerul a „percutat” imediat la propu-nere, aprobându-l, trecându-l în calendarul său de acțiuni și finanțându-l. „MEC a acordat 4000 de euro pentru acest concurs în momentul în care se spunea că nu e cu putință a-cest lucru, fiindcă se organizează o mulțime de concursuri la nivel de țară. Am considerat că se cuvine să fie organizat acest concurs”, a precizat la Suceava inspector general MEC Miorița Gott. Manifestarea s-a bucurat și de sprijin local – și menționăm aici și Prefectura Suceava.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete: ,

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: