Deși poliția și silvicultorii au pornit o campanie împotriva hoților de material lemnos

Din codru se fură ca-n…codru

După defrișările în masă, efectuate în ultima perioadă de timp de către unii „întreprinzători” suceveni, care au pus gând rău pădurii, poliția, inclusiv cea de frontieră, împreună cu organele silvice, a declanșat o amplă acțiune pentru stoparea acestui fenomen, la care asistăm, aproape neputincioși, de 16 ani de zile. S-au tăiat „ras” codri întregi, arbori falnici au fost defrișați fără milă în majoritatea zonelor județului, iar în locul copacilor au rămas terenuri golașe. O realitate tristă în fața căreia cei ce ar fi trebuit să ia măsuri ferme au închis ochii. Când aceste acte barbare au luat amploare, ajungându-se, așa cum s-a întâmplat, recent, la Stulpicani și Voroneț, să se deschidă, fără nici un drept sau aprobare, adevărate parchete de exploatare forestieră, s-a trecut la măsuri, la controale tot mai dese. Cu toate acestea, pădurea îi atrage pe hoți. Iată câteva exemple concrete.
 

Recent, efective ale Serviciului de Investigare a Fraudelor, ale Poliției de Ordine Publică, împreună cu lucrători de la diverse posturi de poliție comunală și specialiști din cadrul D.S. Suceava și I.T.R.S.V. Suceava au acționat, în județ, pe linia prevenirii transportului, prelucrării și comercializării ilegale a materialului lemnos. Dovadă că și la această dată în domeniul silvic încă se fură… ca-n codru este și faptul că, în 4 ore, au fost constatate 9 infracțiuni (toate silvice) și s-au confiscat peste 40 mc de material lemnos. La acțiune au participat 130 de polițiști și 25 de silvicultori. Printre „dăunătorii” codrilor s-a dovedit a fi și R. Florin, din comuna Crucea, care a tăiat din pădurea primăriei din localitate 12 mc de lemn. Un caz mult mai grav au depistat polițiștii de frontieră din Vicovu de Sus. Ei au oprit, sâmbătă seară, pentru control, o autoutilitară încărcată cu 21 m.c. de lemn de lucru rășinoase, condusă de C. Nistor, de 46 de ani, din localitate. Când i s-au solicitat actele de transport a mărfii, cel în cauză a ridicat din umeri. Nu avea niciun document în acest sens, motiv pentru care, materialul, în valoare de 35 de milioane de lei (vechi) i-a fost confiscat, iar amenda de 10 milioane trebuie plătită. În aceeași zi, tot poliția de frontieră din localitatea amintită a mai reținut în vederea confiscării cantitatea de 4,4 mc material lemnos de la un cetățean din comuna Straja, care nu avea acte pe lemnul transportat.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: