La Muzeul Satului Bucovinean

S-a inaugurat fierăria tradițională de la Gura Haitei

Un nou obiectiv muzeistic a fost inaugurat, ieri, la Muzeul Satului Bucovinean de lângă Cetatea de Scaun: atelierul meșteșugăresc „Fierăria tradițională”. „Acest proiect a putut fi realizat datorită finanțării obținute din partea Corpului Păcii și a voluntarilor americani care și-au desfășurat activitatea în Suceava. Proiectul a fost finanțat de ei, dar mâna de lucru și efortul deosebit s-a datorat, în primul rând, echipei de restauratori și muncitori din cadrul Muzeului Satului. Am încercat să reconstituim această fierărie tipică pentru zona Bucovinei, o fierărie funcțională așa cum s-a dorit de la început prin proiectul Muzeului Satului, să aibă și acest obiectiv care să ilustreze ideea de muzeu viu.
 

Se pot face demonstrații și ne vom folosi de această fierărie pentru a realiza tot ce înseamnă obiecte necesare reconstituirii, restaurării caselor și gospodăriilor care deja se află în muzeu”, a precizat la inaugurare șefa secției de Etnografie a CMB, Violeta Marianciuc. Fierăria ilustrează munca specifică a meșterilor fierari, instrumentele de lucru, tehnica lor. Obiectele din interior fac parte din inventarul Muzeului Etnografic, care chiar au fost folosite într-o fierărie din Gura Haitei – zona Dornelor. Muzeul Satului Bucovinean oferă vizitatori-lor 21 de obiective, între care casele menționăm casele Roșu, Cacica, Volovăț, Ostra, Câmpulung Moldovenesc și Pârteștii de Jos, Crâșma Șaru Dornei, Biserica Vama și un atelier de olărie din Marginea. Muzeul are și un iaz, iar în perioada următoare vizitatorii vor putea urmări într-una din case unul dintre cele 3 ri-tualuri de trecere.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: