Pentru prima oară în 15 ani

Comisarii Gărzii Financiare au declanșat greva generală

Pentru că în urma grevei de avertisment, care a avut loc săptămâna trecută, ministrul de finanțe nu a aprobat statutul comisarului Gărzii Financiare, ieri, inspectorii de la “Gardă” au declanșat greva generală. Motivul principal al declanșării protestului constă în neaprobarea statutului comisarului Gărzii Financiare, document ce conferă comisarilor statutul de funcționar public cu regim special, asemenea polițiștilor. Statutul face referire la asigurarea dotărilor necesare desfășu-rării activității, la plata orelor suplimentare și nu în ultimul rând la protecția comisarului Gărzii Financiare în activitatea pe care o desfășoară. “La nivelul Gărzii Financiare Suceava sunt 19 de comisari care se află în grevă. Suntem hotărâți să continuăm protestele până când cerințele noastre vor fi îndeplinite.
 

În OG 91/2003 privind organizarea și funcționarea Gărzii Financiare, art. 9, este precizat faptul că toți comisarii Gărzii Financiare sunt funcționari publici cu statut special, ale căror drepturi și îndatoriri specifice se stabilesc prin statutul comisarului Gărzii Financiare. Cu toate acestea, Statutul nu a fost încă aprobat”, ne-a declarat Mircea Golea, lider de sindicat. Acesta este prima acțiune de protest a comisarilor Gărzii Financiare de la înființare, și anume din anul 1991. Ba mai mult, comisarii și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că sunt nevoiți să lucreze cu legitimații pe care este prevăzută ca instituție Autoritatea Națională de Control, care însă a fost desființată. A-ceștia au mai adăugat că în anul 1991, când instituția lor a luat naștere, au fost emise 5 acte normative pentru desfășurarea activității la capacitatea maximă, însă din 2003 până în prezent guvernanții nu au reușit să aprobe un statut. Agenții economici îi susțin pe greviști. Sunt agenți economici care susțin că protestul comisarilor Gărzii Financiare este întemeiat. “I-am auzit discutând că nici benzina pe care o consumă pe teren nu le este decontată. Păi cum să nu ceară în control mai multe decât li se cuvine dacă ei nici nu sunt plătiți? Dacă se vrea corectitudine și se luptă împotriva corupției, lucrurile trebuie făcute ca la carte”, ne-a spus V.B., agent economic.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: