UE își „cercetează“ granița de la est

Reprezentanți din 17 țări central și est-europene discută, ieri și astăzi, în punctul de frontieră Siret-Proubnoe, despre cooperarea transfrontalieră și interregională la noile granițe ale Uniunii Europene, seminarul fiind organizat de Inițiativa Central Europeană (CEI). Coordonatorul acțiunii, directorul general adjunct al CEI, Mykola Melenevski, a subliniat că, dacă până în prezent, discuțiile privind frontiera de est a Uniunii Europene se desfășurau în vestul României, „de acum vorbim de granița UE la estul României”. La rândul său, secretarul general al Asociației regiunilor de graniță europene, J. Gabbe, a arătat că pentru Uniunea Euro-peană cooperarea transfrontalieră este „o prioritate de top”, subliniind că în acest sens se alocă sume importante de bani și precizând că un număr mare de persoane din țările UE locuiesc în regiuni de graniță.
 

El a mai arătat că proiectele transfrontaliere ce sunt realizate trebuie să aducă beneficii cetățenilor aflați de ambele părți ale graniței. Totodată, dl Gabbe a spus că Uniunea Europeană pune un accent deosebit pe programele de cooperare interregională în cadrul UE, acestea contribuind major la integrarea europeană a noilor membri. În cadrul dezbaterilor din prima zi au fost prezentate mai multe programe și proiecte ce ar putea fi realizate în cadrul cooperării în Euroregiunea „Prutul de Sus” în domeniul infrastructurii, energiei, protecției mediului, turismului sau serviciilor. Partea ucraineană a lansat un proiect de optimizare a transportului transfrontalier ce traversează Bucovina. Astfel, se intenționează punerea în valoare a coridoarelor de transport care au existat în zona fostei granițe dintre Imperiul Austriac și Imperiul Țarist, din centrul și sudul Europei spre est și în direcția Marea Baltică-Marea Mediterană. Totodată, se intenționează reconstrucția sistemului de control de la frontiera româno-ucraineană pentru a fi îmbunătățite legăturile între membri ai Euroregiunii „Prutul de Sus”, dar și a traficului de pasageri și marfă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: