Prostu’ (satului) de la bloc…

Amicul meu, de baștină de la Vicov, îmi plimbă prin față fluturașul taman primit, mărțișor, de pe la Asociație. În blocul lui turn (de 10 etaje cucuiete), unde șade cam pe săritelea, viețuiesc 44 de familii. Burlac feroce, omul meu e trecut la /ca solitaire. Ieri, a văzut cât are de plată: 318,09 lei nouți, numa’ încălzirea; 19,62 – la apa rece, gunoiul – 1,70, gazul – 8,68, liftul (deși nu-l folosește vreodată, căci locuiește la parter) – 1,62, niscai energie de’a blocului – 1,64; (un fel de… chirie) – 7,11 și tot așijderea. Cum ar veni, până la urmă, – 358 virgulă 72 lei! Bașca un rest de plată în seama lunii precedente (de 96,81). Încât totul suie frumușel spre înspăimântătoarea sumă de… 455, 53 new-lei!? Și asta, pentru doar două odăi, acolo, în care vegetează ca… vrednic și hotărât holtei. Da’ totu’, până la urmă, din vina lu’ musiu, amicul vicovan.
 

Dumitru Brădățan

Pen’că –spune el – as’toamnă, cân’ s-o’mpărțit… norocu’ (recte, drăcoveniile alea de repartitoare calorice), fost-am eu dus la lucru! La lucrul lui de toamnă, pentru că, în baștina lui, mai are în grijă fo’ 4 hectare în dotare, pe care s-a nevoit cu strângerea barabulelor și cu răsturnatul brazdelor la corman. Plătesc ca bou’, zice nefericele peisan cu alură urbană! Deși, lipsind zile bune de prin oraș (job-ul îi e de-așa natură), am bunul simț să-nchid totdeauna robineții de la căldură. Îi cam sar băiatului capacele, da’… turcu plătește. Și dacă într-o zi îi vor pune ș-un cinci-șase milioane în cârcă, la niscai risipă de calorii Dumnezeu știe pe unde prăpădite și disipate, omul nostru, singur, rămâne-va toot bun de plată – bun de muls, în continuare. Iar de vină nu va fi nimeni altcineva decât… bunică-sa Daria, care, la moartea-i autumnală grăbită de mai preste an, i-a lăsat… băftosului, singurul ei nepot, această pleașcă de dotă din str. 6 Noiembrie, Suceava, bloc T cutare, sc. A, ap….

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: