Județul Suceava

Înconjurat de pestă porcină

Inspectorii sanitar-veterinari au blocat accesul în județ Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a întărit măsurile de supraveghere în privința pestei porcine, după ce, în prejma granițelor cu județele Iași, Neamț și Bistrița-Năsăud, au fost semnalate cazuri de îmbolnăvire. „Suntem înconjurați de pestă, atât în mediul silvatic, cât și la populație, de aceea am întărit măsurile privind circulația animalelor, intrările în județ fiind blocate”, a declarat directorul executiv Petrea Dulgheru. Domnia sa spune că, în prejma oboarelor, echipaje de veterinari și polițiști verifică toate documentele crescătorilor. Cei fără avize interjudețene, sunt întorși din drum, județele cu epizootii neavând voie să elibereze asemenea acte.
 

Dr. Petrea Dulgheru a atras atenția proprietarilor fondurilor de vânătoare să urmărească zilnic vânatul, iar acolo unde există cazuri de mortalitate, sau în cazul mistreților vânați organizat, să trimită urgent probe la laborator. Pesta sau „ciuma porcilor” este o boală mortală. Pe fondul tulburărilor nervoase și gastro-intestinale, animalele sucombează în cel mult 48 de ore de la infectare. Pentru a reduce la minimum riscul contaminării se recomandă achiziționarea de porci doar din surse cunoscute și evitarea scoaterii animalelor la pășunat, unde intră în contact direct cu porcii vecinilor. De asemenea, hrănirea porcinelor nu trebuie să se facă cu resturi menajere provenite din altă sursă decât propria gospodărie, adăposturile trebuie să fie curate, fără șoareci sau șobolani. Pentru prevenirea răspândirii maladiei, cadavrele trebuie distruse prin incinerare. Legea prevede că proprietarii animalelor bolnave, care au fost ucise și distruse, au dreptul la despăgubiri la valoarea de piață de la stat. Aceasta, doar dacă se dovedește că s-au respectat, în totalitate, măsurile de prevenire și combatere a bolii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: