Suceava

Festivalul Minorităților Naționale – o reușită

Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava a găzduit, sâmbătă, Festivalul Minorităților Naționale organizat de către Departamentul pentru Relații Interetnice, Reprezentanța teritorială Suceava, în colaborare cu organizațiile minorităților naționale din județ. „Vom încerca și vom reuși să marcăm Ziua minorităților naționale, care este pe 18 decembrie. La această dată, în anul 1992, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a aprobat Declarația cu privire a drepturile persoanelor minorităților națio-nale, etnice, religioase și lingvistice. Astfel, statele vor proteja existența și identitatea națională sau etnică, culturală, religioasă și lingvistică a minorităților din interiorul teritoriului lor și vor favoriza crearea de condiții pentru promovarea acelei identități”, a spus Vladimir Hapenciuc, consilier superior al Departamentului pentru Relații Interetnice – Suceava.
 

Evenimentul a adus pe aceeași scenă artiști de toate vârstele. Italienii, romii, rușii-lipoveni, ucrainenii, germanii și, nu în ultimul rând, polonezii au făcut ca sala să răsune de aplauze. De remarcat este faptul că în sală au fost prezenți consulul general al Ucrainei la Suceava Vasyli Boeciko însoțit de frumoasa lui soție, președintele interimar executiv al Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), Ilie Fraseniuc, președintele UUR – Ținutul Bucovina, Ioan Bodnar, și Dumitru Morhan, președintele Uniunii Democrate a Ucrainenilor din România. Ocupați fiind probabil, atât deputatul Longher Gervasen, cât și reprezentanții Guvernului în teritoriu nu au putut fi alături de minorități de ziua lor. Pe scenă a urcat, mai întâi, grupul de copii „Privighetorile Bucovinei”. Micuții au cântat și au fost aplaudați cum se cuvine. A urmat ansamblul coregrafic al etniei italiene, pregătit de prof. Petre Suciu. Pentru prima dată pe scenă în Suceava, grupul de dansatori „Il Levante” a demonstrat că italienii nu se pricep doar la fotbal, ci și la dans. „Soacrele”, și de această dată, au stârnit în sală aplauze ritmate chiar și din partea celor care nu cunosc limba ucraineană. Copiii școlii din Călinești au cântat colinde, aducând un suflu de sărbătoare. Impresionantă a fost evoluția copiilor romi din Gulea. Ei au dansat, au cântat cum numai ei știu să o facă. Fetele au fluturat fustele colorate spre încântarea publicului. Mai mult, copiii au recitat poezii scrise chiar de profesorul lor îndrumător Constantin Neculai Narcis, director adjunct al școlii din Gulea. Recitată de Ovidiu Dulap, poezia „Blestemul nostru” a încins spiritele în sală și a smuls aplauze din partea celor prezenți. „Copiii au participat la diverse manifestări din Pitești și București. Prin versurile compuse de mine și recitate de ei am vrut doar să demonstrăm că fiecare națiune își are uscăturile ei. Nu tot ce se întâmplă rău este din cauza țiganilor. Noi știm să facem și lucruri frumoase, precum cel pe care tocmai l-ați văzut. Copiii aceștia s-au pregătit din greu pentru spectacol. Pentru că nu au avut nici măcar spațiu pentru repetiții, le-am pus la dispoziție barul tatălui meu din Gulea” – ne-a dl Constantin Neculai Narcis. Pe scenă a urcat apoi grupul coregrafic de copii „Sologeanca” din Soloneț și Ansamblul de muzică și dansuri „Colomeica” din Siret. Finalul spectacolului a fost marcat de grupul seniorilor al Forumului Democrat German, care a cântat colinde, evident în limba germană.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: