Începe vaccinarea antipojar la clasa I

Directorul executiv interimar al Direcției de Sănătate Publică Suceava, Odette Nicolae, a declarat ieri că mâine va începe, în județ, campania de vaccinare antirujeolică la copiii din clasa I. Perioada a fost prevăzută cu o lună mai devreme ca de obicei din cauza epidemiei de rujeolă din țară. Dr. Nicolae a mai spus că aproximativ 8700 de elevi de clasa I vor fi vaccinați antirujeolic, antidifteric și antitetanos. Vaccinarea va începe mai întâi în teritoriile Suceava și Gura Humorului, de unde au provenit primele două cazuri confirmate de rujeolă, iar după primirea celei de-a doua tranșe de vaccin antirujeolic vor urma elevii din celelalte zone.
 

“Acțiunea trebuie finalizată până la sfârșitul lunii decembrie. Inițial, campania de vaccinare antirujeolică era programată să se desfășoare în luna ianuarie, fiind devansată pentru luna decembrie în contextul epidemiologic existent”, a precizat directorul DSP. Campania de vaccinare antirujeolică a început la copiii în vârstă de 7-11 luni, 12-15 luni, precum și la cei cu vârste de peste 15 luni, care erau restan-țieri la acest tip de vaccinare, la sfârșitul săptămânii trecute. Din cauză că sunt mai afectați de boală copiii sub un an, fiind mai expuși la infecție, ministerul a decis vaccinarea lor mai devreme de termenul stabilit. Au fost catagrafiați în vederea vaccinării 329 copii de 7-11 luni, 883 de 12-15 luni, iar din restanțieri 456. Până în prezent, DSP Suceava a depistat 6 cazuri suspecte de rujeolă. Trei dintre acestea au fost infirmate, două confirmate, iar pentru un alt caz investigațiile medicale sunt în curs de desfășurare. Unul dintre cazurile confirmate este al unui copil de 10 luni Gura Humorului, care venise în contact cu un alt caz de rujeolă la Clinica de Pediatrie Iași. Al doilea caz de ru-jeolă este din teritoriul Sucevei, la un copil în vârstă de 2 ani. Acesta nu fusese vaccinat anti-rujeolic până acum din cauza unor contra-indicații, vaccinarea antirujeolă fiind reco-mandată la copiii cu vârsta între 12 și 15 luni. Rujeola (sau pojarul) este o boală infecțioasă acută, transmisibilă prin aer, care are un indice de contagiozitate de 95%. Perioada de incubație este de 9-11 zile. Primele simptome ale bolii se aseamănă cu cele de răceală: febră, dureri în gât, tuse, strănut, conjunctivită. După câteva zile apare erupția cutanată, la nivelul feței, pe trunchi și membre, apoi vărsături, diaree, dureri de burtă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: