Deficiențe multiple la societăți de confecții, textile, pielărie și încălțăminte

Acestea au o pondere importantă în economia județului, la ITM fiind înregistrate circa 200 de firme de profil > Două firme aveau muncitori la negru, iar altele două nu plăteau orele suplimentare efectuate de lucrători, toate fiind sancționate Inspectorii de muncă au desfășurat recent o campanie de verificări în industria confecțiilor, textilelor, pielăriei și încălțămintei. Potrivit inspectorului-șef Mihai Airinei acest obiect de activitate are o pondere importantă în economia județului Suceava, la Inspectoratul Teritorial de Muncă fiind înregistrate circa 200 de firme de profil. Lucrătorii specializați ai instituției au verificat 106 angajatori, cu 5288 de salariați, dintre care 3964 femei.
 

În urma descinderilor, valoarea amenzilor aplicate a însumat 190,5 milioane lei vechi, 30 milioane lei vechi fiind date pentru munca fără forme legale. Robetex Făl-ticeni a fost nevoită să scoată din pușculiță 15 milioane lei vechi, deoarece nu a respectat legislația privind munca su-plimentară. Bucovina Styl tot din Fălticeni, a încasat o a-mendă de 20 milioane lei vechi amendă, întrucât nu a plătit orele suplimentare efectuate de lucrători. Câte o persoană lucra la negru la Ica Lux Sfîntu Ilie și Anmir Stulpicani, a-cestora prescriindu-li-se „pri-me” de 15 milioane lei vechi. Printre deficiențele constatate în domeniul relațiilor de mun-că se numără și cele referitoa-re la neîntocmirea contracte-lor individuale de muncă în formă scrisă, nesemnarea de către salariați a documentelor de plată a salariilor, neîntoc-mirea foilor colective de pre-zență, nedepunerea la ITM a dovezilor de plată a salariilor în termen, necompletarea re-gistrului general de evidență a salariaților și nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă. Pe linie de securitate și sănătate în muncă s-au dat 11 avertismente și o sancțiune contravențională. Cu 25 mi-lioane lei vechi amendă s-a procopsit Service Ticsa Vatra Dornei, care nu a organizat ac-tivitatea de protecție a muncii. De asemenea, la control s-a constatat că nu s-a efectuat corespunzător instructajul de protecție a muncii, la care se adaugă lipsa instrucțiunilor proprii de protecție a muncii, neefectuarea controlului medical periodic, faptul că persoa-na cu atribuții în domeniul protecției muncii nu a urmat și absolvit cursuri de formare-perfecționare, necomunicarea la ITM a stadiului realizării măsurilor dispuse de inspec-torul de muncă și neîntocmi-rea tematicii de instruire din punct de vedere al protecției muncii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: