Taraful…vrăjitor din Bilca

Francezii au aflat de existența tarafului „Bujorul” din Bilca printr-o întâmplare, într-o seară la o petrecere desfășurată la Sucevița. Melodicitatea și sensibilitatea românilor din Bilca au plăcut străinilor. Aceștia, peste câteva luni, au trimis o scrisoare prin care cei patru membri ai tarafului erau invitați în Franța pentru a susține concerte. Așa se face că Vasile Mucea, Florin Mucea, Ovidiu Ursan, Constantin Sofian au deschis anul acesta, cu măiestria cântecului lor, manifestările prilejuite de „Luna românească în Franța”. Vasile Mucea are 72 de ani, cântă la vioară și voce, și este printre singurii rapsozi din Bucovina. Florin, fiul, cântă la acordeon, Constantin Sofian stăpânește vraja fluierelor, iar Ovidiu Ursan este meșter la contrabas.
 

Francezii îi privesc pe cei patru uluiți, mai ales că românii cântă așa, să vezi drăcie, pur și simplu după ureche. Ce note muzica-le? Cântăreții din Bilca n-au nevoie de partituri, au în inimă șlefuite „Ciocârlia” și „Balada” lui Ciprian Porumbescu! Recent, în Lion și în Saint Just-Saint Denis, au fost ținuți „la bis” aproape o oră, tocmai pentru că au interpretat cele două bijuterii muzicale. ”Datorăm tatii fiecare turneu, francezii sunt înnebuniți după vioară”, spune tânărul Mucea, convins că folclorul autentic trebuie să ajute la înfrumusețarea imaginii României în lume și la promovarea valorilor în granițele proprii.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI