Consultanța Agricolă, prezentă în mijlocul țăranilor

Am fost la Ilișești, la chemarea doamnei primar Paraschiva Savu, în zi de sărbătoare, zi în care țăranii merg la biserică. La scurt timp după terminarea slujbei religioase, gospodarii din comună se aflau la întâlnirea cerută de ei cu reprezentanții Oficiului Județean de Consultanță Agricolă. Necesitatea acestei întâlniri a izvorât din dorința de cunoaștere și de informare a țăranilor. Ei aud în ultimul timp, pe toate canalele mass-media, o multitudine de termeni, idei, cerințe, legi, ordonanțe etc.… Parcă prea multe necunoscute i-au copleșit dintr-o dată: cota de lapte, registrul fermelor, SAPARD, fonduri europene, subvenții, cupoane.
 

Toate aceste necunoscute, au fost abordate cu profesionalism de consultanții agricoli la întâlnirile care au avut loc aproape în toate comunele județului. Discuțiile au fost constructive, explicațiile au fost făcute pe înțelesul țăranilor, astfel încât, la sfârșitul întrunirii, fețele participanților erau mai luminoase decât la început. Țăranii au înțeles că integrarea în Uniunea Europeană necesită ca ei să-și declare cantitatea de lapte valorificată în vederea obținerii cotei de lapte, cotă fără de care nu vor mai putea valorifica niciun litru de lapte la procesatori și nici la piață. Au înțeles că, pentru a mai primi subvenții, vor trebui să se înscrie în registrul fermelor agricole cu suprafețele de teren pe care le dețin sau le lucrează. Au aflat despre politica acordării subvențiilor în statele membre ale UE. Au înțeles că politica Ministerului Agriculturii este de a favoriza, prin Programul Fermierul, atât de mediatizat în ultimul timp, înființarea fermelor familiale. Acestea se vor bucura de acordarea de asistență teh-nică de specialitate prin Consultanța Agricolă, vor putea să acceadă la fonduri ale Uniunii Europene pentru investiții prin programul SAPARD care returnează nerambursabil jumătate din valoarea aces-tora, vor putea primi credite avantajoase cu diferite peri-oade de grație, în funcție de ceea ce vor face, astfel încât să devină rentabili, eficienți și competitivi. Țăranii au aflat că, pentru a face un împrumut de la bancă ca să cumpere utilaje, instalații sau pentru a-și face o fermă, vor putea ga-ranta la bancă împrumutul prin investiția făcută. O altă problemă abordată a fost noua politică de optimizare a mări-mii exploatațiilor agricole prin legea rentei viagere. O problemă pe care au ridicat-o a fost aceea izvorâtă din men-talitatea lor greșită, de a folosi sămânța proprie la înființarea culturilor, fapt care i-a pus pe mulți în imposibilitatea acce-sării bonurilor valorice date prin Ordonanța 117/2005 pentru înființarea culturilor din această toamnă. S-a înțe-les, în final, că, pentru a avea producții performante, este necesară respectarea tuturor verigilor lanțului tehnologic al culturilor, inclusiv utiliza-rea de sămânță certificată. Desigur, nu avem pretenția că am abordat și epuizat toate problemele cu care se con-fruntă astăzi țăranii. Dar s-au dat răspunsuri pertinente, practic la toate problemele ridicate de ei. Multe din aces-tea erau noutăți, multe erau probleme greșit percepute sau interpretate denaturat. Pe lângă acestea, oamenii se con-fruntă cu diferite probleme personale de care trebuie să ținem cont atunci când le vorbim. Din discuții a reieșit că astfel de întruniri sunt necesare, iar cei care au de câștigat sunt țăranii. Cei care vor să aprofundeze problemele abordate, cei care vor să acceseze fonduri și să beneficieze de toate facilitățile acordate investițiilor și mo-dernizărilor din agricultură vor putea apela cu încredere la serviciile Consultanței Agricole. Ing. EMILIAN STRUȚ – OJCA Suceava

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: