Firmele de publicitate își fac de cap în Suceava

Atac la artă!

Munca de creație săvârșită cu ani în urmă de către artistul plastic Vígh István, pe atunci sucevean, ajutat de colegii lui din Capitală, pe unul dintre blocurile municipiului reședință de județ este la un pas de a fi distrusă din pricina promovării agresive a propriului interes și a nepăsării față de consecințele manifestate de conducerea unei firme de publicitate din Iași, care a montat un banner peste lucrarea de artă. “Evenimentul” nu a trecut neobservat de cetățenii Sucevei. Drept dovadă, pe adresa redacției “Crai nou” a fost trimisă o scrisoare – alcătuită în registru ironic și semnată autoironic “un nevârstnic” – care… a marcat momentul. “Cu prilejul manifestării organizate de Ziua internațională a persoanelor vârstnice, la Suceava a avut loc «învelirea» mozaicului gigant care acoperă latura dinspre Primărie a blocului turn din Areni. Festivitatea a fost organizată ca un călduros mesaj de prețuire pentru cei care au încercat și au făcut ceva pentru Suceava”, menționa în scrisoare “nevârstnicul”, care, ca și alți suceveni, așteaptă să vadă ce se va întâmpla după ce se vor scoate bolțurile cu care a fost fixat bannerul în mozaicul gigant.
 

Conform declarațiilor viceprimarului Angela Zarojanu, S.C RDN SRL Iași a montat imensul banner fără a obține certificatul de urbanism din partea Primăriei Suceava. Mai mult, solicitarea pentru certificat a fost făcută după montarea bannerului și expediată prin poștă. „Au trimis o cerere pentru obținerea certificatului de urbanism, însă aceasta a ajuns la noi abia vineri (7 octombrie – n.n.). Este posibil ca ei să o fi expediat în timp util”, ne-a declarat doamna Zarojanu. Conform legislației în vigoare firma de publicitate menționată avea, de asemenea, nevoie de acordul asociației de proprietari ce arondează blocul din cartierul sucevean Areni, pe care însă nu l-a obținut. Conducerea SC RDN SRL a făcut doar o înțelegere cu două persoane fizice din bloc; mai exact, cu două locatare aflate la vârste înaintate, fără posibilități materiale, cărora le ploua în casă. „În urma discuțiilor cu șeful asociației de proprietari am aflat că cele două persoane și-au dat acordul, deoarece li s-a oferit o soluție la problemele lor. Firma a acoperit terasa blocului pentru ca celor două proprietare să nu le mai plouă în casă. Contractul a fost făcut până pe data de 18 octombrie. Deocamdată nu putem da jos bannerul. Va trebui să privim lucrurile dintr-o perspectivă socială”, ne-a spus dna viceprimar. Până ce edilii municipiului reședință de județ vor găsi soluțiile adecvate în acest caz, cetățenilor Sucevei nu le rămâne decât “să admire” bannerele și să aducă la cunoștință conducerii firmei din Iași, care și-a extins “tentaculele” la Suceava, că mai pot “înveli” încă 6 mozaicuri, care sunt, de altfel, expresia artistică a unei munci de ani și ani. Să amintim, în final, că celor mai mulți dintre cititorii ziarului „Crai nou”, numele autorului mozaicului, Vígh István, le este cunoscut din serialul de evocări „Un deceniu la Suceava (1960-1970)” pe care le semnează în pagina „Literatură. Artă” (texte însoțite de reproduceri ale unor creații grafice ale sale). În legătură cu cazul relatat, nu trebuie ignorat faptul că lucrarea agresată este opera unui monumentalist de talie internațională.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: