Permanențe autohtone și creștine românești

Parohia Malovăț din județul Mehedinți a publicat, prin Editura “Cuget Românesc”, cea de a patra carte a pr. prof. Ioan Ionescu, după Sfinții slăviți ai Bisericii din Țara Românească, Pagini de cultură creștină veche și Începuturile creștinismului românesc. Asemenea celorlalte, prezentul volum reunește un număr de 21 articole și studii publicate în diferite reviste, cât și comunicări susținute la sesiuni științifice sau congrese din țară și străinătate, de-a lungul multor ani. După o îndelungată experiență didactică și publicistică, părintele Ionescu stăruie în paginile lucrării de față asupra primelor veacuri creștine, aducând argumente lingvistice, etnografice, etnologice și documentare privind viața și organizarea Bisericii creștine pe teritoriul carpato – danubiano – pontic, cu înălțările și poticnirile ei.
 

Studii pertinente, recunoscute și apreciate de specialiștii din domeniu, privesc o serie de hidronime, antroponime și toponime de origine traco-dacă. Se oprește asupra unor practici rituale și face incursiuni ample în spiritualitatea românească din totdeauna. Cuvintele vechi, arhaismele capătă, în paginile părintelui Ionescu, semnificații nebănuite și-și dezvăluie tainele păstrate cu sfințenie peste veacuri. Partea a doua a cărții privește perioada medievală a creștinismului românesc din Principate, aducându-se importate contribuții documentate la elucidarea adevărului în multe situații controversate. Fie că e vorba de întemeierea Mitropoliei Țării Românești, de Sinodul de Iași, fie că este vorba de Meșterul Manole, de Catehismul calvinesc, de jertfa zguduitoare Brâncovenilor sau de lupta lui Avram Iancu, peste tot părintele Ionescu nu se mulțumește cu datele îndeobște cunoscute și analizează lucrurile până în cele mai mici amănunte, și, de fiecare dată, cititorul în general și mai ales specialistul rămâne cu o doză de cunoștințe noi, inedite sau cu interpretări și înțelesuri surprinzătoare, nebănuite până atunci. Și prin această carte, părintele Ioan Ionescu, deși nonagenar, ne convinge cu prisosință că este un cercetător de elită, neobosit scormonitor al arhivelor și bibliotecilor, un gânditor profund, care știe să pătrundă tainele păstrate de pământ, de lucruri și de limba românească de-a lungul a multor secole, scoțând la lumină, fără putință de tăgadă, noi argumente ale originii, vechimii și continuității noastre românești. (Relații suplimentare despre carte se pot obține la telefon 0724-998086). Pr. prof. drd. AL. STĂNCIULESCU – BÂRDA

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: