Cifre de afaceri de miliarde de lei la firme fără angajați…

> ITM ia urma agenților economici care, deși au activitate bogată, nu încheie contracte de muncă cu lucrătorii > Firmelor respective li se va acorda un termen de conformare, iar dacă nu vor plăti contribuțiile aferente anilor trecuți, vor fi închise Inspectorii de muncă suceveni au declanșat o campanie de identificare a angajatorilor economici care, deși figurează cu activitate, nu depun state de plată la Inspectoratul Teritorial de Muncă. „Este evident faptul că un angajator nu poate avea cifră de afaceri relativ mare, fără să aibă și angajați. De aceea, în ultimul timp, am abordat o nouă strategie a controalelor pe care trebuie le facem”, declară inspectorul-șef, Mihai Airinei. Astfel, de la jumătatea lui august s-a făcut o planificare a verificărilor, urmărindu-se acei angajatori care au activitate dovedită prin documente și care nu au contracte de muncă legale încheiate cu a lucrătorii.
 

În acest sens, s-au coroborat infor-mațiile de la Oficiul Registrului Comerțului și Direcția Generală a Finanțelor Publice cu programele de evidență și baza de date proprii. În principal, urmează a fi testați agenții economici care nu au depus state de plată de o perioadă de timp îndelungată. Mihai Airinei a dat exemplul unei societăți comerciale care, la o cifră de afaceri de 13,4 miliarde lei, are în evidență doar 10 angajați și nu a venit cu state de plată din 2001. Firmei i se va acorda un termen de conformare, iar dacă nu se vor plăti contribuțiile la bugetele de asigurări sociale, aferente anilor trecuți, activitatea acesteia va fi suspendată. Inspectorul-șef arată că legea prevede această posibilitate, având în vedere sancțiunile repetate, adică recidiva. Domnia sa crede că, pe această cale, se va restrânge foarte mult marja de toleranță în ceea ce privește munca la negru. „Din acest punct de vedere, cred că o să crească eficiența activității noastre, pentru că angajatorii vor prefera să intre în legalitate și să nu se expună sancțiunilor. Va fi bine pentru toată lumea. Pentru lucrători, pentru că vor avea contracte de muncă, și pentru bugetul statului, la care se vor aduna mai mulți bani”, a concluzionat șeful ITM, Mihai Airinei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: