Iubite dascăl,

Îți scriu astăzi aceste, măcar, stângace și molcome rânduri. Știu, nu se mai scriu scrisori, pentru că măria sa, în micimea sa, celularul, își face… full contact și f. b. treaba. Mi-e dor de tine! Chiar așa. Mi-e dor să mai apuc peana muiată frumușel în călimară, îmbătat de cerneală, de mirosul ei. Iubite dascăl, muncitor calificat în uzinele Creangă & Sadoveanu, îți scriu astăzi ca celui mai valabil prieten al meu, ca celei mai umane viețuitoare rătăcind printre oameni. Nu știu alții cum sunt, da’ știu că, fără de tine, ființa mea plăpândă, cujetătoare și simțitoare, mă rog, ca trestia va fi fost mult, cu mult mai sărmană. Ai pus, anonime meșter, înlăuntrul meu zestre pentru (o) viață. Și astăzi mi-e iarăși dor de tine și de școala aia mică, de izul înecăcios de cretă și de tabla cea scârțâitoare, ștearsă cu cârpa.
 

Dumitru Brădățan

De mânuța ta cu aromă de scorțișoară navetând, meticulos & capricios, între mângâiere și dojană, de hainele tale dis-cret ponosite (da’ pururea curate) și, uneori, chiar de izul de balegă (academic!) cu care veneai din bătătura și de prin grajdul dobitoacelor iubite. Da’, vorba lui Arghezi (cu soție second din Bunești): Și odaia cu mucegai / a mirosit toată noaptea a rai. Iubite dascăl, vin/ies astăzi “la raport” la tine, cu mândrie omenească și bucuros nevoie-mare. Precum… Sf. Silvestru, care ne învață că Dumnezeu este ca o ceapă. Pentru că este bun și te face să plângi. Da-daa-daaa! Asta ne învățași, meștere, dascăle-trascăle! Că viața încă mai merită și râsu-plânsu ei ne poate face și mai buni, mai nobili, că nu sun-tem doar niscai muște tragice, ci (și) animălutze verticale producătoare, procesatoare de sens. Iar câtă vreme nu știm să suferim, nu știm nimic, n-am priceput nimic, cum ne spuseși. Cu cerul înstelat și legea morală în noi, astăzi, iubite și prețuit-neprețuite dascăl, atâta … Dor – atâta doar: Săru’ mâna! Ori-unde te-ai afla…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: