Înălțimea ta…

Tare rea mai era profa noastră de fizică din liceu; ne mânca zilișoarele & nopțile. P’ale noastre, da’ și pe-ale părinților, ei mai îngrijorați ca noi, bieții. O chema Rudy, a migrat în Palestina, da’-ntr-a 12-a, la “Ștefan”, m-a încheiat cu 2 (doi), pe trimestrul 3! Noroc c-avusei prevederea să fi avut medii confortabile pe trimestrele din față. Îți voi tâlcui mintenaș pomenita tărășenie… Eu îi spusei (citii asta undeva?!) că Newton ăla cu mărul lui n-a prea avut rezon. Că nu toate cele, lucruri & ființe, se supun, umile, sub povara legii gravitației. Ea – nu! Eu: cade mărul din pom, e clar, e legea gravitației, da’ copacul care l-a produs se mișcă, urcă și mere după o altă lege: e legea grației, legea levitației. Și, bățos cum mă aflu, susțin asta și astăzi. Că, orbiți, furați de imediatul fierbinte, ne vine mai greu să zăbovim, să aspirăm spre Înalt.
 

Dumitru Brădățan

Ne mulțumim, păcat!, cu ce-i mai aproape de apucat. Și mai de folos. Palpabil. Ni-s mai aproape dinții decât părinții, cum zice poporul. Iarăși păcat. Pentru că nu cele de jos (de joasă condiție) ne fac mai fericiți, ci, din contră, cele care, din noi, firave, plăpânde trestii chititoare, provoacă și scot niscai entități ceva mai verticale, producătoare de sens. Cum ar veni, lucrarea bună, gândul frumos, vorba mângâietoare, lucrul bine făcut, lucrarea săvârșită cu îndestulă bunătate. Adicătelea, cu toatele pomenite – și ai simțit ades pe pielea ta – îs cele care ne fac o părere mai ușori, ba chiar… pasibili de zbor. Așa că, stimați și vremelnici pieritori, îndemnați degrab odraslele să conteste toate legile care-l consacră pe om ca superioară, vaai,… târâtoare, și să aspirăm (de nu chiar să ne înălțăm de-a binelea, de-adevăratelea) spre alte zări (mai) de rouă (și de soleil) pline. E legitim, câtă vreme suntem confecționați după chipul și asemănarea Tatălui.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: