Fălticeni

După 30 de ani de muncă în cooperație – părți sociale de 797 lei !

upă aproximativ 30 de ani de muncă în cadrul Coope-rativei Meșteșugărești din Fălticeni, un membru al acesteia este despăgubit cu… 797 de lei, sumă care, conform declarațiilor actualului președinte al Cooperativei “8 Martie”, Constantin Agavriloaiei, nu va fi reactualizată. Niculina Grumăzescu ne-a povestit că, după 30 de ani de muncă în cooperație, i se refuză reactualizarea părților sociale, dânsa dorind nominalizarea acestor părți sociale pe fiecare membru. Conform Legii 14/1968 privind cooperatorii și proprietatea meșteșugarilor, activele și mijloacele de producție sunt proprietatea meșteșugarilor.
 

“Potrivit Decretului 133/2 aprilie 1949 de înființare a cooperațiilor, patrimo-niul cooperativelor meșteșu-gărești este proprietatea meș-teșugarilor, care au trudit pen-tru constituirea lui”, ne-a spus Niculina Grumăzescu. Din nefericire, nu este singura care se confruntă cu astfel de probleme. Sute de fălticeneni sunt puși pe drumuri în spe-ranța că vor recupera o parte din patrimoniul actualei Cooperative Meșteșugărești “8 Martie”, patrimoniu care, sus-țin ei, le aparține. Asta, pentru că, la angajarea în cadrul coo-perației meșteșugărești, fie-care membru avea un aport în natură sau bani. Pe de altă parte, foști membri ai Coope-rativei (unii, cooperatori încă din anul 1968) susțin că au primit o decizie de la actuala conducere că nu figurează în evidență cu părți sociale. Deși, în prezent, cooperativa mai are doar 70 de membri, pre-ședintele acesteia, dl Constan-tin Agavriloaiei, s-a trezit în urmă cu aproximativ o lună cu 175 de cereri pe birou, prin care foști membri solicită bunuri cu care au contribuit în perioada anilor 1949 (de la constituirea cooperativei meșteșugărești din Fălticeni) și până în anul 1990. Amintim că, la Fălticeni, cooperativa meșteșugărească avea în anul 1990 peste 1.500 de membri și zeci de secții meșteșugă-rești, unele dintre ele realizând produse pentru export, cum era cea de mic mobilier sau covoare țesute manual, precum și alte secții de pres-tări de servicii. Patrimoniul cooperativei este format din zeci de active, spații de producție și comer-ciale, precum și din sute de mijloace fixe evaluate la mili-arde bune de lei. “Am vândut o parte din patrimoniu pentru a acoperi datoriile care, în anul 1996, când am fost ales președinte, erau foarte mari. Am acte pentru fiecare bănuț. Pot justifica totul. De ceva timp, cooperativa are în sfârșit profit”, ne-a spus Constantin Agavriloaiei. “Ei au anumite părți sociale care, conform legii, nu sunt purtătoare de dobânzi. Mulți dintre ei și-au luat deja părțile sociale în urmă cu 15 ani. Este adevărat că fiecare dintre ei a contribuit la un moment dat cu ceva. Nu s-a făcut vreo convenție prin care să se precizeze că, la ple-care, omul își va lua cu el con-tribuția adusă. Ei erau conștienți că vor mânca o pâine, dacă vor veni cu ceva de acasă și vor lăsa acel ceva generațiilor viitoare. Mulțumesc celor ca-re au contribuit, care au adus banii la vremea respectivă, dar acum trebuie să mergem mai departe. Legea permite, la un moment dat, divizarea imensului patrimoniu și fiecare dintre cei care au depus cereri vrea, probabil, imobile”, ne-a declarat Con-stantin Agavriloaei. De cealaltă parte, cei 175 de oameni din Comitetului de inițiativă al cooperatorilor meșteșugari din Fălticeni do-resc divizarea cooperativei meșteșugărești pe meserii; ei cred că așa se va rezolva și problema de patrimoniu, prin nominalizarea părților sociale pe fiecare membru cooperator.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI