„Caracatița” de la Moara

Subprefectul Alexandru Băișanu a constatat că, în baza unor hotărâri judecătorești falsificate, au fost scoase din administrarea statului zeci de hectare de terenuri cu o valoare de piață mare în comuna Moa-ra, limitrofă municipiului Suceava, cazul fiind sesizat Poliției. Domnul Băișanu a declarat, ieri, într-o conferință de presă, că, după cercetări care au durat mai mult de două luni, a identificat mecanismul prin care mai multe zeci de terenuri cu o valoare de piață considerabilă, de aproximativ două miliarde de lei/ha, au fost scoase de fosta conducere a Primăriei Moara din ad-ministrarea Agenției Domeniilor Statului și transferate unor persoane.
 

El a arătat că, în anul 2002, Guvernul a emis o hotărâre prin care Primăria Moara a primit 84,42 hectare de teren din domeniul privat al statului, pentru a pune în posesie mai multe persoane fizice, terenul fiind preluat prin protocol de la Agenția Domeniilor Statutului. Astfel, un număr de șapte persoane au primit 18, 26 hectare în ba-za unei hotărâri a Comisiei județene de fond funciar din iunie 2003, alte 38,9 hectare au fost repartizate unui număr de zece cetățeni în baza unei hotărâri a Comisiei județene de fond funciar din septembrie 2003 și 28,7 hectare unui nu-măr de șapte persoane în baza unor hotărâri judecătorești definitive. Domnul Băișanu a spus că Primăria Moara nu a mai cerut aprobarea Comisiei Județene de fond funciar. Comisia locală preluând cele 28,7 hectare de teren folosind hotărâri judecătorești falsifi-cate grosolan, în condițiile în care în baza hotărârilor origi-nale trebuiau scoase de la ADS numai 3,67 hectare. Subpre-fectul a precizat că această ac-țiune s-a făcut fără știrea celor șapte persoane titulare ale hotărârilor judecătorești și că cele 25 de hectare de teren scoase suplimentar de fosta administrație PSD a Primăriei Moara au fost date preferen-țial. „Terenul a rămas la mâna unor geambași, a unor comer-cianți”, a spus domnul Băișa-nu, care a precizat că terenu-rile sunt în apropierea munici-piului Suceava pe acestea fiind construite vile sau sedii de fir-me, valoarea de piață a supra-feței de 25 de ha fiind de apro-ximativ 50 de miliarde de lei. Subprefectul a mai apreciat că situația înregistrată în comuna Moara nu putea fi făcută de un singur om, ci de „un grup or-ganizat”. „S-au făcut tot felul de mașinațiuni. Eu cred că a-colo a fost un fel de caracati-ță”, a declarat subprefectul. El a anunțat că a solicitat Poliției să înceapă cercetări și că va a-naliza și activitatea fostei Co-misii locale de fond funciar, în condițiile în care șase din-tre foștii membri fac parte și din actuala Comisie de fond funciar a comunei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI