Ziua

Există și un aspect încurajator al globalizării. Este vorba de zilele mondiale care în-cearcă să ne reunească sentimente și convingeri profund umane într-un slogan răsunător sau într-un simplu gând, dându-ne la nivel planetar simțământul frățietății și al nevoii de frățietate. Că sunt atâtea cele care îi unesc pe oamenii de pretutindeni o dovedește și faptul că zilele consacrate lor sunt chiar mai multe decât cele din calendar. Și dacă regăsirea sărbătorii naționale a României în ziua dedicată de Terra luptei împotriva SIDA poate provoca unora dintre conaționalii noștri stânjeneală, chiar și neplăcere, deși ideea de sărbătoare nu are cum să o refuze pe aceea a frontului comun împotriva răului, în schimb alte suprapuneri par coincidențe neîntâmplătore.
 

În rândul acestora, toate trei proclamate de UNESCO, deci în cu-noștință de cauză, Ziua In-ternațională a Poeziei, Ziua Internațională de Combatere a Insomniei și Ziua Inter-națională a Copiilor Străzii se înscriu pe aceeași filă de calendar, la 21 martie. Nu știu câți dintre sutele de mi-lioane de insomniaci ai planetei încearcă să se apere de pericolul zilelor negre pe care le generează nopțile albe (cum se referă poetic specialiștii la depresia provo-cată în 70 la sută din cazurile de insomnie) citind poezii, dar cu siguranță nici unul din micuții aruncați de soar-tă în întunericul perpetuu al străzii. Nu știu câți oameni resimt copilăria osândită la acest întuneric ca pe propria suferință provocată de in-somnie și nici câți se întorc la poezie ca, izbăvitor, la pro-pria copilărie. Dar faptul, poate și el neîntâmplător, cel puțin pentru noi, cei din Nord, că toate aceste zile coexistă în ziua străveche din care vine primăvara și lumina începe să crească hrănește speranța că sunt mai mulți decât credem.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: