Ziua Independenţei Poloniei, sărbătorită la Soloneţu Nou de comunitatea poloneză din România

 Uniunea Polonezilor din România a sărbătorit duminică, 15 noiembrie a.c., în localitatea Soloneţu Nou, „Ziua Independenţei Poloniei”.

Pentru a marca această zi atât de importantă pentru polonezii din întreaga lume, Uniunea Polonezilor din România a organizat o serie de manifestări ce au debutat cu Sfânta Liturghie la Biserica romano-catolică din Soloneţu Nou, la ora 11. Slujba prezidată de părintele Cucharec Stanislav Ioan, parohul bisericii, a fost una de mulţumire eroilor polonezi care au luptat pentru Independenţa Poloniei. În timpul ceremoniei religioase, s­a ţinut un moment de rugăciune pentru toate victimele de la Colectiv din Bucureşti, dar şi pentru cele ale atentatelor de la Paris. Parohul Stanislav a accentuat că victimele de la Paris „au murit nevinovate şi că extremismul este un act de laşitate împotriva umanităţii”.

După ceremonia religioasă, toţi participanţii au fost aşteptaţi la Dom Polski din localitate. Aici, membrii ansamblului „Solonczanka” au susţinut un program artistic care a cuprins cântece şi versuri patriotice dedicate acestei sărbători, atât de importante pentru polonezii din întreaga lume. La eveniment au participat Beata Golebiewska, consul al Republicii Polonia la Bucureşti, membri ai comunităţilor de polonezi din Bucovina, preoţii decanatului de Bucovina şi, nu în ultimul rând, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher.

În cadrul evenimentului, elevele Monica Balac, Agneşca Revai şi Bernadeta Balac au fost premiate şi de consulul Republicii Polonia la Bucureşti, Beata Golebiewska, pentru rezultatele obţinute la Olimpiada de Literatură şi Limba Polonă, la Concursul de ortografie şi la concursurile de recitare pentru diasporă şi polonezii din străinătate, dar şi pentru rezultate bune la învăţătură şi pentru promovarea limbii şi culturii materne în mediile diasporei poloneze româneşti. Aceasta le-a felicitat pe cele trei finaliste şi le-a urat fetelor mult succes în tot ceea ce fac.

„«Ziua Independenţei Poloniei» este o sărbătoare naţională în Polonia şi este celebrată în fiecare an pe 11 noiembrie de polonezii de pretutindeni. În această zi comemorăm independenţa Poloniei redobândită în anul 1918, după 123 de ani în care a fost împărţită de Austro­Ungaria, Prusia şi Rusia” a declarat preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI