La Casa Polonă din Suceava au debutat „Zilele Culturii Polone”

zilele-culturii-polone-8 Uniunea Polonezilor din România organizează, în perioada 10-12 septembrie, în judeţul Suceava, „Zilele Culturii Polone”, sub deviza „Mai aproape unii de alţii”. Evenimentele dedicate ediţiei a XVII-a a „Zilelor Culturii Polone” au debutat joi dimineaţă, la Casa Polonă (Dom Polski) din municipiul Suceava, în prezenţa a numeroşi oaspeţi din Polonia, Republica Moldova şi România.

Festivitatea a fost deschisă de preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, care a arătat că „Zilele Culturii Polone” reprezintă un eveniment foarte important pentru comunitatea poloneză din România.

„Este un moment important pentru comunitatea poloneză din România, aceste zile a culturii polone aduc în evidenţă şi pentru publicul din Suceava o parte din cultura, tradiţiile, obiceiurile polonezilor şi din Polonia, şi din România” a spus Ghervazen Longher.

El a ţinut să mulţumească persoanelor şi instituţiilor care s­au implicat şi au ajutat la buna organizare a evenimentului, menţionând aici Guvernul României, prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Ministerul Afacerilor Externe din Polonia şi Ambasada Poloniei la Bucureşti, Primăria oraşului Zakopane din Polonia, dar şi Consiliul Judeţean Suceava.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a urat oaspeţilor un călduros „Bun venit la Suceava”, chiar în limba poloneză, şi a felicitat Uniunea Polonezilor din România pentru activităţile desfăşurate.

„Chiar dacă în acest an Zilele Culturii Polone se petrec pe un timp mai răcoros, probabil va fi ploaie, asta înseamnă că va fi mai mult timp pentru cultură, pentru relaţiile bilaterale şi asta cred că e de bine” a spus Cătălin Nechifor.

El a menţionat că participă de foarte mulţi ani la aceste manifestări şi că a avut ocazia să vadă o creştere importantă în ceea ce priveşte activitatea Uniunii Polonezilor din România. Totodată, Nechifor a arătat că în judeţul Suceava relaţia româno-polonă s­a dezvoltat foarte bine, amintind bunele colaborări între Guvernul României şi Guvernul polonez, precum şi între Parlamentul României şi Parlamentul polonez.

În contextul în care Europa se confruntă cu o nouă migraţie a popoarelor, preşedintele CJ Suceava a punctat şi faptul că poporul român a primit foarte deschis comunitatea poloneză care s­a refugiat în România, în timpul celui de­al Doilea Război Mondial.

„Vreau să mă raportez la un moment extrem de sensibil din istoria poporului polonez, debutul celui de­al Doilea Război Mondial, atunci când mii de polonezi au fost nevoiţi să îşi părăsească ţara, pentru a scăpa din calea nazismului. În momentul respectiv, poporul român a primit foarte deschis comunitatea poloneză care s­a refugiat în România. Practic şi atunci, şi acum, a luat fiinţă şi s­a dezvoltat comunitatea polonezilor din România” a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, subliniind că instituţia pe care o conduce va fi mereu un partener de nădejde al Uniunii Polonezilor din România.

Prezent la deschiderea „Zilelor Culturii Polone” a fost şi primarul oraşului Zakopane, Leszek Dorula, care a mulţumit pentru invitaţia de a participa la evenimentele comunităţii polone şi a transmis salutări din partea instituţiilor din Zakopane.

Leszek Dorula şi­a exprimat încrederea că relaţiile dintre polonezi şi români vor fi la fel de bune şi în continuare.

„Important este faptul că suntem o comunitate şi ne dorim să trăim în continuare în pace şi linişte. Sunt convins că relaţiile dintre oraşele noastre, dintre ţările noastre, vor continua să fie tot atât de bune cum au fost şi până acum” a declarat Leszek Dorula.

Evenimentele prilejuite de „Zilele Culturii Polone” au continuat cu vizionarea unei expoziţii de fotografie din viaţa comunităţii poloneze din România, dar şi cu simpozionul ştiinţific „Aspectele istorice şi culturale ale relaţiilor polono-române”, la care au fost invitaţi să participe profesori din Polonia, Republica Moldova şi România.

Astăzi, la Casa Polonă din municipiul Suceava va avea loc lansarea cărţii „Românii în goană după happy­end”, atât în limba română, cât şi în limba poloneză, scrisă de Bogumil Luft, după care, de la ora 18.30, se va desfăşura un concert al Ansamblului polonez „Dolina Slomki” şi o degustare a delicateselor poloneze pe esplanada Casei de Cultură.

„Zilele Culturii Polone” vor continua sâmbătă, 12 septembrie, la Soloneţu Nou, cu „Sărbătoarea Roadelor”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI