„Prin muncă, prin multă smerenie, prin multă evlavie (…) sunt sigur că vom reuşi”

Punerea primei pietreCredincioşii din comuna Poiana Stampei, dar şi din alte localităţi din judeţele Suceava şi Bistriţa-Năsăud, au participat duminică, 26 iulie, la sfinţirea locului unde va fi reconstruită biserica satului şi au participat la punerea primei pietre la temelia viitorului locaş de cult.

Dimineaţa, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a fost aşteptat la intrarea în sat de primarul localităţii, ing. Viluţ Mezdrea, şi de câţiva credincioşi. Înaltul ierarh s-a îndreptat către locul fostei biserici cu o caleaşcă, fiind însoţit de călăreţi îmbrăcaţi în costume populare. După ce a fost întâmpinat de copii care i-au oferit flori, de viceprimarul Elisei Todaşcă, care i-a oferit pâine şi sare, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat, pe un podium amenajat în curtea viitorului locaş de închinăciune, Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul de preoţi a făcut parte şi pr. Aurel Goraş, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, iar un tânăr absolvent al învăţământului teologic a fost hirotonit ca preot.

Corala “Andrei Mureşeanu” din Bistriţa-Năsăud a răspuns cu mare drag şi cu multă încântare invitaţiei locuitorilor din Poiana Stampei pentru a da răspunsurile la Sfânta Liturghie, dorind să aducă credincioşilor momente de bucurie şi înălţare sufletească prin cântul lor, sub bagheta dirijorului prof. arhidiacon Cornel Pop.

La finalul slujbei, Înalt Preasfinţitul Pimen a adresat un cuvânt de învățătură în care a scos în evidenţă necesitatea de a-i ajuta pe cei săraci şi a readus în atenţia celor prezenţi problemele birocratice de la Cazinoul din Vatra Dornei. ÎPS Pimen le-a spus celor prezenţi că, pentru construcţia noii biserici, trebuie multă muncă şi rugăciune.

“Fel de fel de necazuri se abat în viaţa noastră şi în viaţa acestei parohii. A ars biserica de lemn, Dumnezeu ştie de ce. Nu putem judeca pe nimeni, dar tot mai multe incendii sunt la construcţiile de lemn. Bunicii dumneavoastră aveau la ţară case de lemn, iarna făceau focul în sobă, coşul era în pod, iar fumul se ducea în pod să conserve draniţa. Niciodată nu se întâmpla un incendiu pentru că ei curăţau coşul şi făceau focul cu grijă. Era mai multă grijă pentru bunurile acestea materiale, să nu facem risipă. După ce servim masa, ce rămâne păstrăm, iar dacă e mâncare bună să nu o dăm la animale, să o dăm la un sărac, pentru că e păcat să dai la porc hrana pe care o poate mânca un sărac. Trebuie chiverniseală şi doar aşa putem avea progres în cele materiale, în cele pământeşti. Cu chiverniseală, cu bună administrare. Domnul primar, comitetul parohial, comuna întreagă doreşte să se facă o nouă biserică. Se va face, puţin câte puţin, cu răbdare şi cu cinste o biserică. Banul dat să rămână pentru biserică şi nu în alt loc. Biserică se face o dată la 100, chiar 200 de ani, dacă e din zid. Noi suntem datori să ne rugăm lui Dumnezeu să ne binecuvânteze cu tot ceea ce ştie El că ne este de folos”, a spus ÎPS Pimen.

După Sfânta Liturghie a avut loc o slujbă pentru ctitorii bisericii de lemn distrusă în incendiu şi trecuţi la cele veşnice, după care a fost pusă prima piatră de temelie şi a fost montată o cruce de lemn pe locul unde va fi Sfânta masă din altarul bisericii, fiind sfinţit şi locul pe care se va ridica noua construcţie.

Preotul paroh Domiţian Tătaru a considerat punerea pietrei de temelie un eveniment care îi va ajuta pe cei din Poiana Stampei să ridice cât mai repede o nouă biserică.

“Este un eveniment dumnezeiesc, ceresc, nemuritor şi de nădejde pentru viitor. 2015 a fost un an greu, în care Dumnezeu ne-a bătut. «Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Domnului binecuvântat de acum şi până în veac», aşa cum ne-a învăţat dreptul Iov, care a fost încercat în viaţa lui. Pilda lui rămâne pentru noi toţi care pătimim în viaţa aceasta. Mulţumesc din toată inima ÎPS Pimen pentru că ne-a onorat invitaţia şi a venit la noi pentru a sfinţi piatra de temelie a noii biserici şi dumneavoastră, cei care aţi lăsat totul de o parte şi aţi venit pentru a fi alături de noi. Mulţumesc lui Dumnezeu şi celor care s-au implicat pentru a organiza acest eveniment, gospodinelor şi celor din comunitate, care împreună cu domnul primar au luptat pentru ca acest loc, pe care s-a aflat scrumul fostei biserici, să poată fi sfinţit”, a spus preotul Domiţian Tătaru.

Unul dintre cele mai frumoase locaşuri de închinăciune de la trecătoarea dintre Bucovina şi Ardeal, situat în localitatea Poiana Stampei, a fost cuprins de flăcări în dimineaţa zilei de miercuri, 18 februarie 2015. Incendiul a cuprins în totalitate monumentul istoric vechi de aproape 130 de ani, construit din lemn de brad. Biserica „Sfinţii Arhangheli“ din Parohia Poiana Stampei a fost ridicată între anii 1883-1885, când Bucovina era sub stăpânire austro-ungară. La vremea respectivă, când toate mănăstirile erau închise, nu se permitea zidirea de biserici. Câţiva săteni, auzind că prinţul Rudolf urma să se căsătorească cu Ştefania de Belgia, au mers la Viena şi au cerut aprobarea pentru zidirea acestei biserici care urma să fie închinată acestui eveniment. Pe lângă faptul că ţăranii au obţinut autorizaţia, curtea imperială a dăruit bisericii patru policandre din cristal, distruse în totalitate în incendiu.

 “Atunci când o biserică este mistuită în totalitate de un incendiu devastator, biserică în care s-au închinat, s-au botezat, s-au cununat, s-a făcut slujba de prohodire pentru multe generaţii de credincioşi, intervine un moment de descumpănire a obştii credincioşilor. Ceea ce este foarte semnificativ, dacă putem spune aşa, este că astăzi ar fi trebuit să fie sfinţirea vechii biserici unde, timp de 4 ani, s-au făcut ample lucrări de restaurare şi o reabilitare capitală. A venit incendiul, a distrus totul, oamenii s-au resemnat şi au zis: dacă aşa a îngăduit Dumnezeu, ne vom apuca să zidim altă biserică.

Astăzi s-a făcut punerea pietrei de temelie la viitoarea biserică. Cunoscând pe primarul şi viceprimarul comunei, hărnicia acestor gospodari păstoriţi de cei doi preoţi din localitate, cred că acest lucru se va înfăptui într-un timp pe care noi îl sperăm cât mai apropiat. Bucuria acestor credincioşi va fi deplină când vor avea o biserică spaţioasă, frumoasă în care să cinstească numele lui Dumnezeu”, ne-a declarat preotul Aurel Goraş, protopop de Câmpulung Moldovenesc.

Până în prezent, comitetul de inițiativă privind strângerea fondurilor şi gestionarea lucrărilor pentru construirea unei noi biserici a realizat proiectul tehnic al viitoarei biserici şi a strâns o parte din banii necesari pentru realizarea lucrărilor, urmând ca în câteva săptămâni pe şantierul viitoarei biserici să se lucreze deja.

“Ne-am dorit foarte mult să punem piatra de temelie pentru a începe lucrările la noua construcţie a bisericii, locaş pe care dorim să-l construim într-un timp cât mai scurt cu putinţă. Sperăm ca prin binecuvântarea ÎPS Pimen, noi, credincioşii din Poiana Stampei să avem o mai mare putere, să fim mai uniţi ca întotdeauna. Prin muncă, prin multă smerenie, prin multă evlavie şi cu sprijinul tuturor creştinilor din sat, din judeţ şi din ţară sunt sigur că vom reuşi să facem sfinţirea noii biserici pe care ne-o dorim mai frumoasă, mai rezistentă şi cu mai mare dăruire asupra celor sfinte”, a precizat primarul Viluţ Mezdrea.

IUSTIN B.

Un comentariu

  1. veniamin pribeagul says:

    Informație incorectă! Sub austrieci s-au construit cele mai multe biserici în Bucovina: 1882/1884 la Jucica-Veche; 1883 – Bahrineşti; Dau pe cele construite între 1883 și 1885: 1883 – Revna pe Ceremuş; 1883 – Bobeşti;
    1883 – Gura-Humorului; 1883 – Ialovicioara; 1883 – la Vaslăuţi; 1883 – Mitcău; 1884 – Bobeşti;
    1884 – Mamorniţa; 1884 –Poiana Stampii; 1884 – Piedecăuţi; 1885 – Mălineşti; 1885 – Negostina; 1885 – Putila (Storonet); 1885 – Vadu-Nistrului (Brodoc). Vă mulțumesc.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI