Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa asigurărilor

Consiliul Concurenţei a declanşat, din oficiu, o investigaţie privind posibila încălcare a regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă de către Media Xprimm, UNSAR, societăţile de asigurare membre UNSAR, precum şi alte societăţi de asigurare, potrivit unui comunicat al autorităţii române de concurenţă. Investigaţia are ca obiect un posibil schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial între concurenţii de pe piaţa serviciilor de asigurare, potrivit comunicatului.

În cadrul investigaţiei declanşate, Consiliul Concurenţei precizează că a efectuat inspecţii inopinate la sediile UNSAR, Media Xprimm şi la sediile unor societăţi de asigurare membre UNSAR. Documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei.

Consiliul Concurenţei menţionează că inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial. Efectuarea acestor inspecţii nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte vinovăţia întreprinderilor investigate şi nici în ceea ce priveşte rezultatul final al investigaţiei declanşate.

Investigaţia declanşată de Consiliul Concurenţei pe piaţa asigurărilor va dura 1 an şi jumătate – doi ani, iar dacă sunt dovezi suficiente care să demonstreze încălcarea regulilor de concurenţă sancţiunile vor fi cuprinse între 0,5% şi 10% din primele încasate de fiecare companie în parte, în anul anterior, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. „Durata medie a investigaţiilor este de 1 an jumătate — doi, începând din această lună. Am ridicat o serie de documente. În cazul în care echipa de investigaţie crede că sunt dovezi suficiente, va avea loc o procedură numită audiere, care seamănă cumva cu un proces. Toate companiile vor primi raportul pe investigaţie, vor avea minim o lună la dispoziţie ca să îl studieze, să răspundă acuzaţiilor aduse — după care vor veni în faţa mea şi a colegilor mei din plenul Consiliului Concurenţei — şi va avea loc o audiere. După aceasta, urmează ca plenul, adică eu şi colegii mei să luăm decizia dacă îi sancţionăm sau nu. Decizia noastră, evident, poate fi atacată ulterior în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti şi la Înalta Curte de Justiţie”, a adăugat Chiriţoiu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI