Procesiune la Fălticeni de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul

procesiune 10În Fălticeni a avut loc ieri, de ziua sărbătoririi Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, o procesiune cu moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion. Programul liturgic dedicat sărbătorii a început în seara zilei de 19 iulie, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată în Biserica “Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, şi a continuat în ziua de pomenire a Sfântului Prooroc cu slujba Utreniei, a Acatistului şi Sfânta Liturghie.

În ziua de pomenire a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, soborul de preoţi şi credincioşii, împreună cu primarul Cătălin Coman şi viceprimarul Constantin Bulaicon, au mers în procesiune cu racla ce adăposteşte părticele din moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion, pe traseul Biserica Sf. Ilie – Spitalul Municipal Fălticeni – Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Primărie – Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului” – Biserica „Sf. Ilie”.

Primul popas a fost făcut în faţa Spitalului Municipal, unde soborul de preoţi s-a rugat pentru sănătatea celor aflaţi în această unitate medicală, pentru ca acestora “să le fie uşurată suferinţa şi toată neputinţa, iar Dumnezeu să întindă mâna Sa pentru a-i ridica din patul durerii şi a-i face sănătoşi pe cei aflaţi pe patul de suferinţă”. La Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, soborul de preoţi s-a rugat împreună cu preotul paroh Adrian Brădăţanu pentru toţi locuitorii oraşului. Procesiunea a continuat spre Primăria Fălticeni, unde preoţii şi sfintele moaşte au fost aşteptaţi de funcţionarii instituţiei, împreună cu primarul Cătălin Coman. Au fost rostite rugăciuni pentru poporul român şi conducătorii localităţii, pentru pace între oameni şi dezvoltarea oraşului. La Catedrala “Învierea Domnului” s-au citit rugăciuni pentru cei adormiţi în cimitirele Fălticeniului şi întru pomenirea înaintaşilor-martiri căzuţi pe câmpurile de luptă pentru apărarea ţării. Baldachinul în care se aflau sfintele moaşte a fost purtat pe umeri de patru enoriaşi ai Parohiei “Sfântul Ilie”.

„Pe lângă spectacole folclorice, activităţi culturale, în fiecare an la Fălticeni există şi o împlinire religioasă la care participă credincioşii urbei şi cei din împrejurimile oraşului Fălticeni. Prin acest pelerinaj, consider că am făcut o mărturisire de credinţă, cerând mijlocire sfinţilor în nevoile şi necazurile noastre” a spus pr. paroh Ionel Marian, de la Biserica „Sfântul Ilie” din Fălticeni.

Proiectul procesiunilor religioase în municipiul Fălticeni a fost realizat pentru prima oară în anul 2006 de regretatul preot Theodor Marian. Ca şi în anii trecuţi, foarte multe persoane au participat la această procesiune care a avut loc cu binecuvântarea ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, rugându-se pentru familiile lor şi pentru iertarea păcatelor.

În timpul pelerinajului, cu prapuri, cruci şi sunet de toacă, s-au intonat cântări specifice, iar un preot i-a binecuvântat pe credincioşi cu apă sfinţită, fiind stropite şi câteva clădiri de interes public, cum ar fi Piaţa agroalimentară, Muzeul Apelor “Mihai Băcescu”, sediul Poliţei Municipiului Fălticeni, Spitalul Municipal, Muzeul de Artă “Ion Irimescu”, Ambulatoriul de Specialitate, Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, Primăria Municipiului Fălticeni.

IUSTIN B.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI