Eurogrupul a dat undă verde începerii negocierilor privind un plan de ajutor pentru Greci

Miniştrii de finanţe din zona euro au dat ieri undă verde deschiderii negocierilor privind un al treilea plan de ajutor pentru Grecia, după aprobarea de către Parlamentul elen a primei serii de reforme cerute de creditorii internaţionali ai Atenei, transmite AFP. „Am decis astăzi (joi — n.r.) să acordăm în principiu Greciei un sprijin financiar pentru o perioadă de trei ani” , au precizat miniştrii de finanţe într-un comunicat transmis la sfârşitul unei conferinţe telefonice, salutând adoptarea de către Parlamentul grec a primelor reforme prevăzute în acordul convenit luni la Bruxelles.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a reuşit, în cursul nopţii de miercuri spre joi, să facă adoptate în parlament primele reforme cerute de creditori în vederea unui nou plan de ajutorare, dar a avut nevoie de opoziţie pentru a-şi atinge scopul, comentează AFP. Aceste măsuri, referitoare în special la majorarea TVA, sistemul de pensii şi la adoptarea unei reguli de aur bugetare, au fost sprijinite de 229 de deputaţi, în timp ce 64 au votat împotrivă, iar şase s-au abţinut.

Sticle incendiare aruncate, mobilier urban distrus, vitrine sparte au dus la împrăştierea unei manifestaţii de aproape 12.000 de opozanţi ai reformelor, după o zi marcată de prima grevă a funcţionarilor de la preluarea puterii de către Syriza. Mai mulţi poliţişti şi doi fotoreporteri ai agenţiei France Presse au fost răniţi uşor în aceste incidente, iar peste 40 de tineri au fost arestaţi.

Votul, desfăşurat la o oră după limita de la miezul nopţii im-pusă de creditori, este prima etapă a unui parcurs dureros fixat Atenei luni dimineaţă de UE şi FMI, cu scopul de a spera la al treilea plan de ajutorare în valoare de peste 80 de miliarde de euro.

Actuala fărâmiţare a opoziţiei elene i-ar putea permite lui Alexis Tsipras să scape fără prea multe pierderi după acest vot câştigat fără susţinerea în întregime din partea Syriza. Un sondaj apărut marţi arăta că şi în cazul unei remanieri a coaliţiei, 68% dintre greci doresc ca el să rămână în fruntea guvernului.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI