Tony Blair

Ieşirea din UE ar arunca Marea Britanie în incertitudine şi haos

blairFostul premier britanic laburist Tony Blair a avertizat ieri că o eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, sugerată de actualul şef al executivului, David Cameron, va crea un val de incertitudine economică şi „o instabilitate nemaivăzută după Al Doilea Război Mondial” ce ar putea arunca ţara în haos, consemnează presa internaţională. Blair a făcut aceste declaraţii în primul său discurs după ce a decis să se implice în campania electorală pentru a aduce un sprijin laburiştilor la alegerile de pe 7 mai. Fostul premier consideră că Partidul Conservator şi-a radicalizat discursul ca urmare a creşterii popularităţii partidului antieuropean UKIP, dar a atras atenţia că o astfel de abordare împinge mai mult Marea Britanie către ieşirea din blocul comunitar.

Premierul Cameron a promis că, dacă va câştiga alegerile, va renegocia raporturile ţării sale cu blocul comunitar, în sensul transferului mai multor atribuţii către guvernul de la Londra, iar ulterior, în anul 2017, va convoca un referendum pe tema rămânerii Marii Britanii în UE.

El l-a criticat direct pe David Cameron, despre care a susţinut că nici el nu crede că părăsirea UE este o decizie bună, dar recurge la această „manevră” pentru a obţine unele voturi de la UKIP şi pentru a da satisfacţie acelei părţi a mass-media ce manifestă o poziţie antieuropeană.

În schimb, l-a apărat pe actualul lider laburist, Ed Miliband, lăudându-l pentru „leadership-ul autentic” manifestat în opoziţia împotriva iniţiativei conservatorilor de părăsire a UE.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI