La manifestările organizate la Pleşa, cu prilejul împlinirii a 180 de ani de la înfiinţarea localităţii

Oaspeţi de seamă din Polonia

manifestari-Plesa-180-de-ani-11Uniunea Polonezilor din România şi Parohia Romano­-Catolică „Sf. Ana” din Pleşa au organizat duminică, 24 iulie, în ziua hramului bisericii din localitate, ample manifestări prilejuite de împlinirea a 180 de ani de la înfiinţarea localităţii Pleşa, sat polonez din Bucovina românească.

Programul manifestărilor a început la ora 10 cu Liturghia în limba polonă, continuând Liturghia solemnă în limba română, la ora 11.30, concelebrată de preoţii din decanatul de Bucovina, în frunte cu E.S. Petru Gherghel, episcop de Iaşi.

După Sfânta Liturghie şi partea oficială, s­-a mers în procesiune la cimitirul vechi, unde s-a sfinţit noua capelă «Sf. Ioan Paul al II-lea», care a fost construită la iniţiativa parohului Andrei Staszvokian.

„Manifestările au continuat cu un program artistic susţinut de ansamblurile: «Pleszanka» din Pleşa, coordonat de Jadwiga Alexandrowicz; «Solonczanka» din Soloneţu Nou condus de Ana Zielonka; «Mala Pojana» din Poiana Micului, condus de Agnieszka Polaczek; ansamblul muntenilor din Czadca, «Jodelki» din Zegan (Polonia) coordonat de Zofia Deposk Sygutowska; «Dunawiec» din Zbylutów (Polonia), condus de Jadwiga Puszkasz; ansamblul «Mikulanka» din Horná Štubna (Horna Sztubnia, Slovacia), condus de Prokok Sztodolica” a declarat preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher.

Cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la înfiinţarea localităţii Pleşa a avut loc lansarea monografiei „Pleşa – Istoria satului şi a parohiei”, scrisă de pr. dr. Alfons­Eugen Zelionca.

„Întreaga lucrare este împărţită în trei capitole care prezintă caracteristicile vieţii religioase, ale tradiţiilor şi istoriei satului şi ale parohiei. Primul capitol cuprinde aspecte legate de înfiinţarea şi dezvoltarea localităţii Pleşa. Acesta include, printre altele: aşezarea, denumirea şi apartenenţa administrativă a satului şi arată dezvoltarea aşezării în decurs de 180 de ani. Al doilea capitol se referă la impactul factorului cultural, adică rolul vechilor tradiţii poloneze, cu un accent deosebit pe anumite aspecte ale vieţii socio-religioase. Ultimul capitol prezintă pe scurt istoria bisericii de la înfiinţarea sa până în prezent” a arătat Ghervazen Longher.

El a precizat că din partea statului polon au participat la manifestările organizate la Pleşa senatorul Artur Warzocha – vicepreşedintele Comisiei pentru Problemele Emigraţiei şi Legătura cu Polonezii din diaspora; senatorul Jan Maria Jackowski – membru al Comisiei pentru Problemele Emigraţiei şi Legătura cu Polonezii din diaspora, vicepreşedintele Comisiei pentru cultură şi mass-media, Romuald Lanczkowski – directorul Departamentului pentru Diaspora; iar ca reprezentant al ambasadei RP la Bucureşti ­ Arkadiusz Micholski, ministru consilier. De asemenea, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale: Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Constantin Harasim – prefectul Judeţului Suceava, Constantin Moldovan – primarul comunei Mănăstirea Humorului.

Longher a mai menţionat că scrisori de felicitare au venit din partea mareşalului Voievodatului Podkarpacie – Wladyslaw Ortyl, mareşalului Voievodatului Lubusz – Elzbieta Anna Polak, preşedintelui Wspólnota Polska – Longin Komolowski, primarului localităţii Zary, Leszek Mrozek.

Redăm scrisoarea oficială transmisă de mareşalul Senatului Republicii Polone, Stanislaw Karczewski, cu prilejul acestui eveniment:

„Doresc să transmit un salut cordial tuturor participanţilor la manifestările prilejuite de aniversarea a 180 de ani de la înfiinţarea satului Pleşa, un pitoresc sat polonez din Bucovina românească.

Această aniversare ne dă ocazia să­i întâlnim pe urmaşii muntenilor din Czadca. Este un timp de reflecţie şi de pomenire a înaintaşilor care, cu secole în urmă, au plecat din regiunile situate la graniţa dintre Silezia şi Malopolska, au trecut prin regiunea Czadca, apoi prin împrejurimile Cernăuţiului pentru a ajunge, acum 180 de ani, în Bucovina românească.

Senatul Republicii Polone, în ultimul sfert de veac, a sprijinit activitatea Uniunii Polonezilor din România, care este coorganizator al sărbătorii din Pleşa. Având în vedere acest fapt, vestea aniversării am primit­o cu deosebită satisfacţie. Peste tot în lume polonezii din diasporă îşi formează comunitatea poloneză în jurul bisericii. Mă bucur că evenimentele de astăzi se desfăşoară în Biserica «Sf. Ana» din Pleşa, care a întărit locuitorii cu o credinţă puternică şi care a avut un rol fundamental în menţinerea comunităţii poloneze.

Doresc să mulţumesc membrilor Asociaţiei poloneze din Pleşa pentru că îşi păstrează rădăcinile poloneze, pentru că, chiar dacă trăiesc în condiţii grele, în zone muntoase, cultivă valorile şi identitatea poloneză. Doresc să îmi exprim deosebita apreciere pentru implicarea voastră şi pentru activitatea socială. Fără acestea nu ar exista cultura, limba şi nu ar funcţiona organizaţiile poloneze din România. Polonezii din România pot fi un exemplu pentru alte comunităţi poloneze din lume – sunt foarte ataşaţi de tradiţiile şi de valorile poloneze, într-o atmosferă deschisă, au grijă de bunele colaborări româno-polone şi trăiesc în bună înţelegere cu celelalte minorităţi.

Păstrarea identităţii naţionale a comunităţii poloneze, transmiterea culturii şi a limbii polone tinerilor se datorează implicării sociale a mai multor generaţii.

Vă doresc să aveţi parte de momente de bucurie şi fericire pe parcursul acestor manifestări comune şi fie ca această întâlnire dintre compatrioţi – cu toate că sunteţi departe de ţara strămoşilor – să întărească legătura Dumneavoastră cu patria mamă”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI