Preşedintele Curţii Constituţionale din România, Augustin Zegrean, la USV:

„Şansa noastră e aceasta: cu Europa înainte !”

Preşedintele Curţii Constituţionale din România, Augustin Zegrean, a prezentat, vineri, la Universitatea Suceava, cu prilejul primirii titlului Doctor honoris causa, evoluţia constituţiilor din România, precizând că prima „cu adevărat modernă” a fost cea din 1866. El a spus că această Constituţie, adoptată în Principatele române, era „foarte avansată” şi a pus, practic, bazele statului modern, un stat indivizibil, sub denumirea de România.

După câştigarea independenţei, la 1877, însă, „românii au căpătat o pasiune de a modifica Constituţia”, prima modificare intervenind în 1876. „Constituţia trebuie să fie vie” spunea preşedintele CCR, iar Constituţia de la 1923, „adoptată după foarte multe dezbateri şi foarte multe lupte politice”, avea această calitate. Zegrean a arătat că ar fi valabilă şi astăzi, fiindcă definea mai exact instituţiile statului şi atribuţiile acestora. „Această Constituţie a dat României posibilitatea să devină un stat modern, democratic; şi azi se spune că în România exista democraţie între cele două războaie mondiale” a spus el. În 1938, însă, regele a desfiinţat-o şi a dat o constituţie nouă, numită constituţia Carol al II-lea: „Era o Constituţie pe dos, nu începea cu drepturile şi obligaţiile fundamentale, desfiinţa partidele politice, Senatul, a fost un mare pas înapoi. Tot ce s-a construit în cele două constituţii, de la 1866 şi 1923, s-a pierdut prin Constituţia regelui, care a fost abolită în 1940”. Din păcate, şi în 1948 a fost adoptată o constituţie care „a fost un regres pentru România”, urmând cea din 1965, „care avea tot ce trebuie, prevedea drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, dar nu a fost niciodată pusă în aplicare, nimeni n-a cerut să fie respectate drepturile”.

 Augustin Zegrean a făcut parte din comisia de redactare a Constituţiei din 1991, „actul final al Revoluţiei de la 1989”, prima Constituţie adoptată de un stat care a revenit, de la un regim totalitar comunist, la un regim democratic.

A fost un proces dificil, aflăm, întrucât existau cărţi despre trecerea de la capitalism la comunism, dar nu şi invers. Prin această Constituţie, a precizat preşedintele CCR, s-au creat premisele dezvoltării democraţiei în România, s-a înfiinţat Avocatul Poporului, s-a reînfiinţat Parlamentul, a permis aderarea României la NATO şi Uniunea Europeană, fiind apreciată ca foarte modernă. „Sunt convins că i se pot aduce modificări, dar Constituţia actuală e corectă şi a răspuns necesităţilor acestei societăţi”.

Augustin Zegrean consideră că aderarea României la UE este cea mai mare realizare de la Decebal încoace. „Şansa noastră e aceasta: cu Europa înainte!”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI