Preşedintele CMR, Gheorghe Borcean, la Zilele Medicale ale Sucevei

„Încrederea este o instituţie socială, care se poate cristaliza în jurul profesiei medicale”

Considerată de organizatori o „sărbătoare a medicinei sucevene şi bucovinene”, Conferinţa Zilele Medicale ale Sucevei a reunit, în aceste zile, sute de medici din judeţ şi din ţară, din toate specialităţile, cadre didactice universitare, reprezentanţi ai Colegiului Medicilor din România. Întrucât anul acesta manifestarea medicală a fost organizată şi sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale din România, au fost prezenţi şi reprezentanţi ai acesteia.

În deschiderea evenimentului, joi după-amiază, preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, medicul chirurg Sorin Hîncu, a declarat că vor fi prezentate peste 70 de lucrări, anul acesta fiind aleasă tema generală referitoare la patologia tumorală. Preşedintele CMS a mai spus că tumorile reprezintă o patologie variată, care necesită, pe de o parte, foarte multă pricepere din partea medicilor, iar de cealaltă – multe cheltuieli pentru sistem.

Acad. Nicolae Constantinescu: „sarea şi piperul oricărei comunicări o dau discuţiile pe care le provoacă”

Declarându-se un vechi admirator al medicinei sucevene, acad. prof. univ. dr. Nicolae Constantinescu a spus că participă în premieră la acest eveniment medical. Academicianul şi-a exprimat încrederea că tematicile propuse vor genera discuţii „fructuoase şi lămuritoare”, considerând că „sarea şi piperul oricărei comunicări o dau discuţiile pe care le provoacă”. „Valoarea unei lucrări stă în întrebările pe care le provoacă, fiindcă de răspunsuri beneficiază nu numai cel care a pus întrebarea, ci toată asistenţa” a mai spus acad. Constantinescu. „Trăim vremuri grele, societatea trăieşte un conflict între criza de sens şi setea de sens”, şi-a început discursul preşedintele de onoare al manifestării sucevene, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae. El a spus că e greu de organizat un astfel de evenimente într-o societate în care „loialitatea şi competenţa sunt acoperite de un val de mediocritate, de incultură”. Profesorul Astărăstoae şi-a propus să vorbească la conferinţă despre demnitatea pacientului şi a medicului, dar s-a întrebat retoric cum se mai poate vorbi despre aceste valori atâta vreme cât „galeriile de fotbal şi tot felul de prompteriste încearcă să discrediteze sistemul medical?”.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Gheorghe Borcean, a vorbit despre încredere şi despre profesia medicală, precizând că în urma tragediei din clubul Colectiv şi în urma scandalului cu biocidele, în societatea românească „s-a dezvoltat o atmosferă de neîncredere difuză, referitoare la tot ce înseamnă sistemele din societate, în varietatea lor”. Preşedintele CMR a spus că „încrederea este o instituţie socială, care se poate cristaliza în jurul profesiei medicale” şi a recomandat medicilor să facă din profesia medicală „liantul care să recoaguleze încrederea în sistemul de sănătate”.

Prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu: „Aceste conferinţe sunt vitale pentru educaţia medicală”

Prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu, de la Spitalul Universitar „Sf. Spiridon” Iaşi, a declarat că manifestările de la Suceava sunt aparte fiindcă „au un caracter multidisciplinar”, iar tematica „Patologia tumorală” este una de interes şi de actualitate, în contextul în care, într-o anumită perioadă, incidenţa cancerului gastriac a fost crescută în judeţ. Profesorul a declarat că vine cu mare plăcere la Suceava, „tărâm binecuvântat” cu o mare densitate de mănăstiri, precizând că Suceava are „un corp medical de elită” şi un spital foarte bine dotat. Târcoveanu a spus că organizarea unei astfel de conferinţe este un curaj, în aceste zile, fiindcă oricând ar putea veni cineva să întrebe „care e interesul?”. „Trebuie să le spunem celor care nu ştiu sau care nu vor să ştie că medicina este o profesie de credinţă, este o vocaţie, e singura profesie în care înveţi tot timpul, de aceea sunt necesare aceste conferinţe, pentru că datele se schimbă, dacă nu la doi ani, în fiecare an. Aceste conferinţe sunt vitale pentru educaţia medicală”.

Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Suceava, medicul Ioan Costea, le-a mulţumit colegilor săi pentru felul în care au organizat această manifestare şi că au înţeles că „stomatologia este specialitate medicală”, invitând medicii dentişti să aibă o sesiune în cadrul conferinţei, „În jurământul pe care noi l-am depus am spus «colegul meu, fratele meu». Să nu uităm că, până nu se dă din casă, vecinul nu are ce să ştie”, a spus medicul stomatolog sucevean. El s-a referit astfel la nemulţumirile exprimate de medici despre modul în care mass-media a prezentat ultimele evenimente nedorite din sistemul sanitar românesc.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI