Rezultatele unui sondaj ALDE

„Am convingerea că primarul Ion Lungu va fi umilit la alegeri de către cetăţenii municipiului Suceava”

baisanu aldeUn sondaj de opinie realizat de organizaţia ALDE Suceava în rândul a peste 1000 de suceveni arată că cei mai mulţi dintre ei sunt nemulţumiţi de modul în care au fost rezolvate cele mai importante aspecte ce ţin de administraţia locală, 80% dintre ei fiind de părere că Suceava „nu are viitor cu actualul primar”. Preşedintele organizaţiei judeţene ALDE Suceava, deputatul Ştefan Alexandru Băişanu, a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, rezultatele unui sondaj realizat de acest partid, în perioada 28 aprilie – 5 mai, la care au participat 1150 respondenţi, din toate cartierele Sucevei, cu o marjă de eroare de 3,5%. Conform acestuia, 75% din oamenii chestionaţi au spus ca Suceava nu e un oraş curat, 77% consideră că „nu are aerul unui oraş modern”, 82% sunt nemulţumiţi de cum arată trotuarele şi străzile din Suceava. „Asta îmi spune mie că acţiunea lui Lungu, acea paveliadă, are ca susţinători doar 18%. Avem de fapt făcute arterele principale, dar imediat după ce intrăm pe arterele secundare, unde majoritatea sucevenilor locuiesc, e nenorocire. Între teorie şi practica lui Lungu a fost o mare falie”, a declarat deputatul.

Peste 90% dintre cei chestionaţi s-au arătat nemulţumiţi de locurile de parcare din municipiul reşedinţă de judeţ, iar 85 la sută consideră că în Suceava nu există zone de agrement. „Singurul loc în care poţi merge în Suceava, ca zonă de agrement, cu toate că nu au legătură cu asta, sunt mall-urile care au invadat Suceava. Atâta vreme cât unei populaţii doritoare de petrecere a timpului liber în zone de agrement nu îi oferi decât mall-uri unde să mănânce şi să se uite la un film, în cel mai bun mai caz, înseamnă că oraşul tău este mort, înseamnă că cei care au condus oraşul timp de 3 mandate, respectiv 12 ani, au dormit, nu au făcut nimic în acest sens”.

Suceava nu are grijă de pensionari, au considerat 76% dintre cei chestionaţi, iar 74 la sută au spus că în Suceava nu este sprijinit actul cultural. „Cultura în Suceava a fost ca o văduvă care n-avea cui să se plângă şi care s-a descurcat singură aşa cum a putut”.

Sucevenii sunt de acord cu montarea de centrale de locuinţă

Circa 61 la sută din cetăţenii chestionaţi au fost de părere că tinerii nu au viitor în Suceava, iar aproape 70 la sută dintre ei s-au arătat de acord ca problema termiei la Suceava să fie rezolvată prin montarea de centrale de locuinţă. „Iată că proiectul pe care l-am iniţiat eu e un proiect care are căutare la nivelul populaţiei din Suceava, pentru care merită să lupt în continuare, pentru care va trebui făcut un referendum, la nivelul municipiului Suceava, care să-l lămurească pe actualul primar Ion Lungu şi pe cei 23 consilieri de la PNL şi PSD că e nevoie de un referendum. E nevoie să facem referendum de fiecare dată când avem probleme majore în comunitate, pentru a afla care e opinia cetăţenilor”, a precizat preşedintele ALDE Suceava. El a adăugat că miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern, a fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă, care vine în completarea Legii Referendumului, prin care se permite primăriilor să facă referendum pe probleme importante ale localităţilor lor, odată cu alegerile locale.

Sondajul ALDE arată că peste 80 la sută dintre persoanele chestionate au spus că nu sunt locuri de muncă în Suceava, iar în această privinţă deputatul Alexandru Băişanu a amintit că eforturile sale de a aduce investitori din străinătate, care ar fi creat sute de locuri de muncă la Suceava, nu au avut succes, primăria nefiind interesată, încercarea sa de a atrage investiţii sfârşindu-se „lamentabil”.

„Este timpul să arătăm sucevenilor adevărul”

Aproape 90 la sută dintre respondenţii sondajului de opinie nu sunt mulţumiţi de modul în care sunt cheltuiţi banii din taxe şi impozite, iar deputatul Băişanu a atras atenţia asupra lipsei de transparenţă a administraţiei locale, în această privinţă: „În Suceava, timp de 12 ani cât am avut o administraţie Lungu, nimeni, de la deputat la senator, consilier local şi judeţean, până la cetăţean simplu nu a ştiut cum cheltuie Ion Lungu banii, nimeni nu a ştiut câţi bani au fost scoşi din taxele şi impozitele noastre, pentru a se duce în buzunarele unor firme care au accesat activităţi, la nivelul Primăriei, fără licitaţie”. El a garantat că, în condiţiile în care echipa ALDE şi el vor câştiga Primăria Suceava şi majoritatea în CL, se va realiza un audit la nivelul Primăriei pentru a arăta cetăţenilor „cum s-au cheltuit banii publici, câţi s-au cheltuit, pe ce şi de ce”, arătându-şi convingerea că, în urma auditului, vor fi persoane care vor trebui să dea socoteală în faţa instanţelor din România.

Peste 80 la sută din sucevenii intervievaţi au declarat că nu sunt mulţumiţi de activitatea actualului primar: „Dacă 82 la sută spun nu, înseamnă că lucrurile sunt foarte clare pentru mine, am convingerea că primarul că Ion Lungu va fi umilit de către cetăţenii municipiului Suceava la alegeri.

În acest context, Băişanu a precizat că, dacă ALDE va câştiga alegerile, nicio activitate nu se va mai face „după ureche”, în funcţie de „interesele unor grupuri de partid” sau ale unor „grupuri de interese economice şi financiare”.

„Consider că trebuie să avem transparenţă în actul decizional, că trebuie să implicăm cetăţenii municipiului Suceava în actul decizional şi că trebuie să luăm hotărâri conform dorinţelor cetăţenilor pe care îi reprezentăm. Îi rog pe suceveni să înţeleagă că e timpul să aleagă un primar cu dragoste de oameni, cu sufletul aproape de aceste meleaguri; să aleagă un sucevean, nu un venetic, nu un venit fie de la Bucureşti, fie de la Prahova sau din altă parte, ci oameni care au fost formaţi aici, oameni care au o datorie morală faţă de cetăţeni”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI