Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, propune o nouă viziune a administraţiei locale

„Marea înţelegere între primar şi consiliu, pe de o parte, şi cetăţean de cealaltă parte”

 Preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor din România, totodată preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, vineri, la Suceava, că proiectul pe care partidul şi-l propune pentru campania electorală, cu care se distinge faţă de celelalte partide, are în vedere „democraţia autentică şi respectul pentru individ”.

Cu prilejul festivităţii de lansare a candidatului ALDE la Primăria Sucevei, deputatul Ştefan Alexandru Băişanu, şi a candidaţilor la Consiliul Judeţean şi consilii locale, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că „trebuie să ne gândim, cu toţii, la calitatea vieţii cetăţeanului din fiecare localitate pe care vrem să o păstorim”, care „depinde esenţial de calitatea democraţiei”. În opinia sa, aceasta va însemna „o ruptură completă de sistemul care a funcţionat până acum”, în care aleşii locali, „după ce se instalează în fotoliile lor, uită să mai discute cu cetăţenii, să mai dialogheze cu ei, să le asculte păsurile, să le înţeleagă nevoile, să răspundă aşteptărilor lor”.

Preşedintele ALDE consideră că, în sistemul actual, „administraţia este ruptă complet de cetăţean şi ia decizii după cum crede ea”, iar acestea „sunt rodul influenţelor jucate de către de grupurile de interese, de grupurile de patronaj politic de interesul unor societăţi furnizoare de utilităţi pentru primărie, care prin rotiţele administraţiei reuşesc să obţină pentru ele beneficii, şi cetăţenii să rămână în continuare probabil dezamăgiţi”. Tăriceanu este de părere că „acest mecanism pervers al micii înţelegeri” trebuie înlocuit cu marea înţelegere între administraţie, între primar şi consiliu, pe de o parte, şi cetăţean de cealaltă parte. Preşedintele ALDE a precizat că formula cu care pot fi realizate toate acestea, discutată şi cu Alexandru Băişanu, este aceea a „mecanismului referendumului popular” pentru luarea unor decizii importante pentru cetăţeni, considerând că nu este normal ca un primar să decidă în numele cetăţenilor, fără să-i consulte. „Asta înseamnă democraţia autentică şi respect pentru individ, în acest fel vrem să clădim guvernarea locală”, a explicat Tăriceanu.

Referindu-se la viitorul tinerilor, care după ce termină studiile sunt în căutare de locuri de muncă, el a spus că un primar trebuie să fie capabil să se gândească şi la viitorul lor. „Cred că la acest moment, în opinia liberalilor, accentul trebuie pus pe dezvoltarea economică, pe dezvoltarea şi susţinerea investiţiilor, a mediului antreprenorial, gândirea unor proiecte care să poată să consolideze şi să crească afacerile actuale, care sunt generatoare de locuri de muncă, care sunt generatoare de impozite care sigur se adună în bugetul primăriei, cu care primarul poate să pună în aplicare proiectele pe care cetăţenii şi le doresc. Acesta este primarul pe care eu mi-l doresc, şi pe care vreau să vi-l propun ca model de primar liberal pentru viitorul localităţilor noastre”.

„Universitatea Suceava poate să fie un catalizator pentru dezvoltarea economică, pentru atragerea de investiţii”

Călin Popescu Tăriceanu crede că, în acest sens, Suceava are nişte atuuri extraordinare, care sunt prea puţin puse în valoare, printre altele şi existenţa Universităţii „Ştefan cel Mare”. „Aveţi o universitate care are peste 50 de ani deja, în Suceava, o universitate cu 9 facultăţi, o universitate care poate să înceapă să se insereze în această piaţă competitivă care înseamnă cercetare, inovare, dezvoltare tehnologică, şi în care, probabil, aceşti tineri şi-ar dori să-şi găsească un loc de muncă şi să rămână aici alături de familii, de prietenii cu care au copilărit, de mediul în care au crescut şi în care s-au format în loc să plece în străinătate. Universitatea Suceava poate să fie un catalizator pentru dezvoltarea economică, pentru atragerea de investiţii”. Preşedintele ALDE şi-a exprimat convingerea că Alexandru Băişanu, universitar fiind, va contribui la dezvoltarea acestui atu important.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI