Fermecătorii

„V-am dat teatru. Vi-l păziţi…” spune Poetul, temător parcă la gândul că-şi vor fi dorit contemporanii săi existenţa locaşului, dar că e posibil ca puţini să fie aceia care să-i treacă efectiv pragul. Nu facem astăzi, ferească Dumnezeu, proces de intenţie nimănui dintre concetăţenii noştri, dar ar fi umilitor pentru inteligenţa suceveană să nu-i treacă pragul zilele acestea, redevenite Zilele „Matei Vişniec”. Aceasta este prima ediţie din cele patru organizate până acum în care teatrul ce poartă numele dramaturgului găzduieşte manifestări organizate în zilele ce-i sunt acestuia consacrate. Este una dintre dovezile că Bucovina pare pregătită deja să-şi înscrie între tradiţiile culturale şi pe aceea a omagierii uneia dintre personalităţile sale marcante, ale cărei piese de teatru se joacă pe cele mai diverse scene ale globului şi cu deosebire pe cele consacrate în arta dramatică.

Ediţia aceasta nu marchează doar înscrierea teatrului „Matei Vişniec” în circuitul cultural sucevean, ci şi o noutate: se adaugă localităţilor care găzduiesc evenimentele organizate cu acest prilej – Suceava, Rădăuţi, Vatra Dornei, Bistriţa, Piatra Neamţ, Gura Humorului – şi comuna Horodnic de Sus. Dar, mai ales, pieselor de teatru semnate de Matei Vişniec li se alătură „partituri dramatice” purtând semnătura lui Eugen Ionescu – „Rinocerii”, spectacol regizat de Théâtre de la Fronde (Franţa) şi a lui Cehov – „Cerere în căsătorie”, spectacol pus în scenă de Teatrul Satiricus din Chişinău. În sfârşit, invitaţii ediţiei sunt Ion Caramitru, Attila Vizauer, Petre Răileanu, Jerome Carassou şi Dragoş Pătraşcu.

Şi astfel, pentru cei care au luat parte la toate ediţiile, experienţa culturală se amplifică, în timp ce nou-veniţilor li se propun întâmplări cuceritoare, capabile să-i fidelizeze pentru ediţiile următoare ale Zilelor „Matei Vişniec”. Este de aşteptat ca sălile de spectacol, şi în special cea a noului nostru teatru, să fie pline, Matei Vişniec urmând să ne cutreiere din nou spiritele cu arta sa şi cu trupa de fermecători pe care-i aduce cu sine şi în acest an.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI