O femeie de culoare va figura pentru prima oară pe o bancnotă americană

O femeie de culoare, militantă pentru abolirea sclaviei, ea însăşi fostă sclavă, Harriet Tubman (1822-1913), va figura pe o bancnotă americană, a anunţat secretariatul Trezoreriei, preluat de AFP.

Anunţul pune capăt suspansului în care au stat americanii aproape un an. În iunie 2015, Trezoreria şi-a anunţat intenţia de a înlocui portretul primului secretar al Trezoreriei americane, Alexander Hamilton, de pe bancnota de 10 dolari cu cel al unei femei, al cărei nume nu fusese însă stabilit. Proiectul i-a nemulţumit însă pe admiratorii părintelui fondator al Constituţiei, care au pledat mai degrabă pentru înlocuirea efigiei lui Andrew Jackson, al şaptelea preşedinte american, mult mai puţin popular, de pe bancnota de 20 de dolari. Administraţia a lansat atunci o vastă consultare a opiniei publice pentru a afla ce femeie ar trebui desemnată pentru a figura pe o bancnotă, prima oară în 100 de ani.

Noua bancnotă nu va fi totuşi tipărită înainte de 2030, conform mai multor organe de presă din SUA.  Şi alte femei au figurat în trecut pe bancnote americane, printre care Martha Washington, soţia primului preşedinte american, George Washington, sau indiana Pocahontas, aminteşte AFP.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI