Pentru finalizarea pârtiei Rarău

Petiţie semnată de peste 7.500 de persoane şi înaintată Guvernului Cioloş

O petiţie semnată de peste 7.500 de persoane a fost trimisă în cursul zilei de ieri Guvernului României, pentru finalizarea pârtiei Rarău din Câmpulung Moldovenesc.

Potrivit iniţiatorilor petiţiei, au fost strânse 7.590 de semnături, dintre care 4.965 pe hârtie şi 2.625 online, în doar cinci zile.

„Sperăm că eforturile noastre vor fi răsplătite cu un răspuns pozitiv din partea Domnului Prim-ministru Dacian Cioloş şi iarna viitoare vom putea schia la Câmpulung Moldovenesc pe pârtia Rarău. Mulţumim tuturor pentru sprijin!” au postat pe Facebook iniţiatorii petiţiei.

În petiţie semnatarii solicită continuarea finanţării proiectului pârtiei de schi „Rarău” din Câmpulung Moldovenesc, având în vedere că proiectul a fost abandonat după ce s-­au executat circa 80% din lucrări.

„În fapt, proiectul a fost demarat la iniţiativa Guvernului României în anul 2009, prin intermediul programului «Schi în România», dar lucrările au fost abandonate datorită opririi finanţării guvernamentale în anul 2012. Pe această cale, vă înştiinţăm că autorităţile locale nu au capacitatea financiară de a continua şi finaliza cu succes proiectul.

În momentul de faţă, apreciem că stadiul lucrărilor se află la circa 80%. Finalizarea lucrărilor este necesară, deoarece pârtia şi instalaţia de transport pe cablu s-­ar putea degrada considerabil şi acestea impun costuri ridicate de conservare.

Luând în considerare dispariţia treptată a industriei din zona Câmpulung Moldovenesc, vedem în turism una din puţinele oportunităţi de dezvoltare pe care oraşul nostru le mai are, potenţialul turistic al Bucovinei şi al Masivului Rarău fiind bine cunoscute” se arată în petiţia trimisă Guvernului României.

Semnatarii menţionează că până în acest moment proiectul pârtiei de schi „Rarău” a fost finanţat cu 10 milioane de euro, iar pentru finalizarea lucrărilor mai sunt necesare 4 milioane de euro.

„Practic, o investiţie uriaşă din fonduri publice ar putea să producă pierderi şi mai mari în viitor, ţinând seama de cheltuielile necesare pentru mentenanţă şi de sacrificarea inutilă a câtorva zeci de hectare de pădure” au arătat semnatarii.

Reamintim că în Câmpulung Moldovenesc a avut loc la data de 7 februarie a.c. un miting pentru susţinerea finalizării lucrărilor la pârtia de schi din masivul Rarău, acţiune la care au participat peste 450 de persoane.

Lucrările la pârtia de schi din Câmpulung Moldovenesc ar fi trebuit încheiate la sfârşitul anului 2012, dar au fost sistate din lipsa finanţării, după ce s-­a executat peste 80% din proiect şi s-­au achitat zece milioane de euro pentru lucrările finalizate până la mijlocul anului 2012.

Traseul pârtiei de schi se va desfăşura începând de la cota 1.564 metri, pe o distanţă de 4.200 de metri, până la cota 765 de metri, pe două tronsoane continue, separate doar de gradul de dificultate şi de staţiile de telegondolă. Lăţimea pârtiei variază între 27 de metri, la cota de plecare, şi ajunge până la 86 de metri în preajma staţiei intermediare a telegondolei. Transportul pe cablu se va face cu sistem de telegondolă cu opt locuri şi se va desfăşura liniar, între zona de plecare a pârtiei de schi şi zona de sosire din partea inferioară. Primul tronson al pârtiei are o lungime de 3 km, urmând ca apoi să fie începute lucrările la cel de-­al doilea tronson, cu o lungime de 1,4 kilometri.

Municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost declarat staţiune turistică de interes naţional.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI