Exemplare de râşi capturate în judeţul Suceava vor fi transferate în Germania, pentru refacerea genetică a speciei de râs în Europa

 Într-un demers semnificativ pentru conservarea biodiversităţii, Viorel, primul râs capturat în România, a fost eliberat în Pădurea Thuringiană din Germania.

Evenimentul, desfăşurat miercuri, 15 mai, a marcat începutul unui proiect ambiţios de refacere genetică a speciei de râs în Europa, a anunţat RNP Romsilva.

Eleodor Olavi Niţescu, directorul general adjunct al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, şi Leonaş Dinu, inginer şi responsabilul de Proiectul „Lynx Thuringia” în cadrul Romsilva, au participat la acest eveniment la invitaţia BUND Germania, WWF Germania şi a lui Bernhard Stengele, Ministrul Mediului şi Agriculturii Landului Thuringia.

Proiectul „Lynx Thuringia” prevede capturarea şi transferul a 10 exemplare de râs din România până în 2027, provenind de pe fondurile cinegetice gestionate de Direcţiile Silvice Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea. Scopul este crearea unui nucleu sănătos în Pădurea Thuringiană, care să contribuie la refacerea genetică a populaţiei de râşi din Germania, actualmente redusă şi izolată.

Alături de Viorel, în Pădurea Thuringiană a fost eliberat şi un râs femelă numită Frida, născută în captivitate în Germania, pentru a sprijini diversitatea genetică.

La eveniment au participat, pe lângă ministrul Mediului din Thuringia, şi alte personalităţi din domeniul conservării mediului: dr. Volker Gebhart, membru al Consiliului de Administraţie al Thuringen Forst, dr. Katrin Vogel, directoarea Parcului Natural Hainich şi a Centrului pentru Pisici Sălbatice Hutscheroda, dr. Markus Port, coordonator al proiectului din partea BUND şi al Universităţii din Gottingen, dr. Max Boxleitner, expert în râşi din partea WWF Germania, Frank Herrmann, directorul general al asociaţiilor fondurilor de vânătoare din Thuringia, şi Ludwig Gunstheimer, preşedintele asociaţiilor fondurilor de vânătoare din Thuringia.

Se precizează că acţiunea reprezintă un pas important în eforturile de conservare a râsului şi de îmbunătăţire a biodiversităţii în Europa, subliniindu-se colaborarea internaţională necesară pentru protejarea speciilor ameninţate. (N.B.; Foto: WWF Germania)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI