Rectorul USV Valentin Popa anunţă că nu va mai candida pentru un nou mandat 

> Din 7 martie USV va avea un nou rector ales

Rectorul USV, prof.univ. dr. ing. Valentin Popa, a transmis, ieri, un mesaj către colegii şi studenţii din Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava că nu intenţionează să mai candideze pentru un nou mandat de rector, deşi legea îi permite, întrucât consideră suficienţi cei 12 ani petrecuţi în această funcţie.

Vă prezentăm integral mesajul transmis de rectorul USV, Valentin Popa. (N.B.)

„Dragi colegi, Dragi studenţi,

Ne aflăm la finalul anului 2023 şi în apropierea încheierii perioadelor de mandat ale structurilor academice alese în anul 2020. Legislaţia în vigoare îmi permite să mai candidez la funcţia de rector al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava. Totuşi, apreciez că 12 ani, în care am deţinut această funcţie, sunt suficienţi şi, de aceea, nu voi mai candida pentru un nou mandat. Consider că o instituţie atât de dinamică, cum este universitatea noastră, are nevoie periodic de noi motoare. Astfel, începând cu data de 7 martie 2024, USV va avea un nou rector, pe care îl vom alege pe data de 15 februarie.

Trebuie să spun că sunt mândru de comunitatea academică pe care cu onoare am condus-o atâţia ani. Am plecat la drum, în anul 2012, aflându-ne într-o situaţie financiară foarte grea, cu fonduri insuficiente pentru susţinerea plăţii salariilor şi a celorlalte cheltuieli operaţionale, cu un deficit substanţial de imagine, cauzate, în principal, de politica ministrului de atunci. Prin munca noastră, a tuturor, am ajuns astăzi să avem una dintre cele mai bine finanţate universităţi din România (pe student echivalent), o universitate membră a unei prestigioase reţele de universităţi europene (Neolaia), o prezenţă constantă în clasamentele internaţionale, o universitate bine reprezentată în consilii şi comisii naţionale. Suntem singura universitate care are în coordonare o Casă de cultură a studenţilor, suntem pe primul loc între universităţi în ceea ce priveşte brevetele de invenţie, susţinem lectorate de limbă română în Ucraina, avem un club sportiv cu rezultate remarcabile la handbal, atât la nivel naţional, dar mai ales la nivel european universitar, suntem universitatea cu cele mai multe programe de studiu în dublă diplomă realizate cu universităţi din străinătate, avem aşadar cu ce să ne mândrim!

Universitatea are, astăzi, peste 10.000 de studenţi (faţă de un minim de 7.800 provocat de politicile din anul 2011), dintre care aproape 15% au domiciliul în afara graniţelor României, numărul locurilor bugetate pentru români crescând cu 75%, iar cele pentru străini de 8 ori.

Venitul mediu al angajaţilor USV a crescut în această perioadă de 4 ori. La finalul anului 2023, universitatea noastră are un sold de peste 50 de milioane de lei (care cuprinde şi soldurile anilor precedenţi), fonduri rezervate, în special, dezvoltării infrastructurii de învăţământ şi cercetare a universităţii, dar şi asigurării fondului de rulment şi a cofinanţării zecilor de proiecte aflate în derulare sau care vor fi contractate în perioada imediat următoare. Universitatea este, astfel, la adăpost, chiar şi în eventualitatea unor vremuri mai grele care ar putea apărea începând cu anul 2025.

Pe viitor nu intenţionez să mă retrag exclusiv în activitatea didactică şi de cercetare, dar nici nu voi aplica pentru vreo funcţie executivă. Voi continua să mă implic în managementul proiectelor PNRR, care însumează deja peste 175 milioane lei în proiecte de infrastructură contractate şi peste 135 de milioane lei în proiecte depuse spre evaluare sau în pregătire, proiecte care vor asigura dezvoltarea instituţională a universităţii, în special a campusului Moara (unde se vor construi cel puţin 8 clădiri şi utilităţile necesare), precum şi a sediului Facultăţii de Medicină şi Ştiinţe Biologice. Îmi propun să candidez pentru un loc de membru în Consiliul facultăţii şi în Senat, unde nu sunt funcţii executive şi unde voi încerca să ajut cu experienţa mea, desigur, dacă voi fi ales!

Doresc să vă mulţumesc tuturor pentru că aţi fost alături de mine, pentru aceşti 12 ani extraordinari de intenşi, pentru că aţi înţeles să fim împreună şi la bine şi la greu.

Am beneficiat de o echipă extraordinară, căreia ţin să îi mulţumesc. Am putut atinge ţintele pe care ni le-am propus datorită implicării colegilor de la toate facultăţile şi ne-am putut baza întotdeauna pe atitudinea participativă a studenţilor noştri, pe parcursul tuturor acestor ani. Tot ceea ce am realizat am făcut-o împreună, noi toţi! Şi vă mulţumesc pentru asta!

Vă doresc sărbători fericite şi La Mulţi Ani!”

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI