Elevă a Şcolii Gimnaziale Vereşti calificată la Olimpiada naţionala de limbi romanice

Eleva Florea Cristina-Elena, de la Şcoala Gimnazială Vereşti, coordonată de prof. Purice Maria, s-a calificat la Olimpiada naţională de limbi romanice, secţiunea franceză, ce se va desfăşura în perioada 26-30 aprilie a.c. la Iaşi. Eleva a participat şi anii trecuţi la concursuri şi olimpiade şcolare, anul trecut obţinând locul al III-lea la faza judeţeană, în cadrul aceleiaşi competiţii.

La Şcoala Gimnazială Vereşti, limba franceză reprezintă o tradiţie. De-a lungul anilor, profesorii de limbi moderne au îndrumat şi au obţinut împreună cu elevii numeroase premii la concursurile şi olimpiadele şcolare. De altfel, Şcoala Gimnazială Vereşti este la a doua calificare la Olimpiada naţională de limbi romanice, prima reuşită fiind în anul şcolar 2019, cu elevul Purice Denis-Matei.

Referitor la succesul reputat, prof. Maria Purice consideră că „limba franceză se studiază cu sufletul, iar odată ce te-a prins, simţi vibraţia şi muzicalitatea ei pentru totdeauna. Gândeşti, visezi şi respiri «a la française»! Din acest punct de vedere, putem considera că fiecare dintre noi poate fi un «ţesător» de aripi spre independenţă şi responsabilitate, un profesor care să inspire, care sa creeze „legături”, punţi de prietenie şi speranţă. Investiţia în educaţie şi şcoală este ea însăşi o valoare. Cu cât ţintim mai sus, cu atât eforturile noastre se transformă în provocări acerbe. De aceea sperăm ca această reuşită sa fie un start bun în maratonul vieţii pentru eleva noastră, Florea Cristina.”. Şi tot ea continuă: „profesorul vede bucuria promisiunilor, calea plină de neprevăzut, emoţia aşteptării. Nu poţi fi profesor, dacă nu înţelegi pe deplin menirea nobilă, aceea de a te dărui necondiţionat, de a crede în potenţialul elevilor, de a trăi emoţiile aşteptării alături de elevi. A fost o onoare să întâlnesc pe parcursul revenirii mele profesori de limba franceză înzestraţi şi devotaţi, care mi-au insuflat pasiunea pentru limba franceză (prof. Carmen Ursachi – la gimnaziu, prof. Sanda-Maria Ardeleanu, prof. Antonia Manciu şi prof. Constanţa Lişman – Liceul Teoretic «Petru Rareş» Suceava)”.

Iată declaraţia elevei Florea Cristina-Elena: „În primii ani în care am studiat limba franceză, aceasta mi s-a părut a fi un fel de fortăreaţă în care nu aveam acces. În clasa a VII-a, doamna Maria Purice, profesoară de limba franceză, mi-a oferit cheia de care aveam nevoie pentru a intra. Era atât de frumos în interior! Timidă si poate puţin speriată am început să explorez fiecare cotlon al castelului. Astfel am ajuns să învăţ «la langue de l’amour». Astăzi, după zeci de ore petrecute în acea fortăreaţă, am ajuns să îmi îndeplinesc visul de a ajunge la etapa naţională a olimpiadei de limba franceză. Îmi este imposibil să transpun pe hârtie bucuria pe care am resimţit-o în ziua în care mi s-a confirmat că bătălia nu s-a terminat aici. Simţeam că nimic nu mai este imposibil. Totuşi, momentele de reverie nu au durat mult. În scurt timp mi-am dat seama ce presupune această reuşită. Mai multă muncă şi mai puţin timp liber. Desigur că pentru a reuşi este nevoie de eforturi mai mari sau mai mici. Realizând că aceasta este o experienţă unică, am decis să continui.

 Orice limbă străină cere sacrificii. Important este să ai un motiv care să îţi uşureze drumul. În momentele în care întimpinam greutăţi şi poate îmi doream să renunţ, încercam să-mi imaginez ce voi simţi când voi ajunge la destinaţie. Astfel am reuşit să continui şi să-mi doresc mai mult să lucrez.

 În final aş vrea să spun că, indiferent de greutăţile întimpinate, trebuie să continuăm. Doar prin perseverenţă reuşim să ajungem unde ne dorim. Acum, deşi încă nu s-a terminat, am început să culeg roadele muncii mele. De aceea îmi doresc să-i încurajez şi pe ceilalţi să înveţe o limbă străină, fie ea chineza sau engleza, dar si să participe la diverse concursuri deoarece acestea ne aduc o doză incomensurabilă de fericire”. (C.P.) 

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI