Creştere a numărului de înşelăciuni online în judeţ

> În primul trimestru al anului au fost înregistrate 79 de înşelăciuni prin mijloace de comunicare online şi 56 de operaţiuni financiare frauduloase

O analiză recentă efectuată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava relevă o tendinţă îngrijorătoare în ceea ce priveşte infracţiunile de înşelăciune online. În timp ce infracţionalitatea contra patrimoniului înregistrează o scădere cu 4,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, numărul înşelăciunilor prin mijloace de comunicare online a crescut semnificativ.

Conform datelor raportate, în primele trei luni ale anului 2024, au fost înregistrate 79 de înşelăciuni prin mijloace de comunicare online şi 56 de operaţiuni financiare frauduloase. Aflăm că Aceste infracţiuni sunt adesea în legătură cu folosirea neautorizată a imaginii unor personalităţi publice şi a unor companii de utilităţi pentru a convinge utilizatorii să investească în acţiuni sau criptomonede, promiţându-le câştiguri fabuloase.

Modul de operare al infractorilor implică invitarea publicului să acceseze link-uri suspecte, unde le sunt cerute date personale şi depozite financiare. De asemenea, sunt postate testimoniale false pentru a creşte încrederea în aceste scheme de înşelăciune.

Pentru a ne proteja împotriva acestor atacuri cibernetice, IPJ Suceava recomandă să avem în vedere următoarele:

> Nu deschideţi email-uri, link-uri, sau ataşamente nesolicitate de la surse necunoscute;

> Verificaţi întotdeauna informaţiile şi nu acţionaţi în grabă;

> Nu furnizaţi niciodată coduri PIN sau parole bancare prin SMS sau e-mail;

> Raportaţi imediat incidentele suspecte băncii şi ştergeţi e-mail-urile nesolicitate;

> Folosiţi soluţii de securitate pentru dispozitivele dvs;

> Verificaţi atent adresele de e-mail şi SMS-uri;

> Nu introduceţi credenţiale sau nu deschideţi link-uri fără a verifica autenticitatea mesajului primit.

Pentru a vă îmbunătăţi abilităţile şi a vă proteja împotriva ameninţărilor online, puteţi consulta site-ul Sigurantaonline.ro.

„Aceste măsuri de precauţie sunt esenţiale în lupta împotriva infracţiunilor cibernetice şi în protejarea bunurilor şi datelor personale” precizează IPJ Suceava. (N.B.)

Comentariul dvs.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI