Propunere legislativă pentru reducerea numărului de parlamentari

Deputaţii AUR Suceava Lucian Florin Puşcaşu şi Gheorghe Dorel Acatrinei au depus la Parlamentul României o propunere legislativă (L 73/2023) pentru modificarea alegerii Senatului şi Camerei Deputaţilor prin reducerea numărului senatorilor la 95 şi a deputaţilor la aproximativ 200.

Astfel, numărul de parlamentari se stabileşte prin lege şi poate fi modificat de Parlament. În prezent, România are 465 de parlamentari, fiind a VI-a ţară din UE după numărul de parlamentari. Bugetul Parlamentului a crescut în fiecare an din 2015 şi până în prezent, statul român dublându-şi cheltuielile cu funcţionarea Parlamentului României.

Poate şi din acest motiv, legislativul nu se află pe un loc onorabil în topul încrederii cetăţenilor în instituţiile statului. În societatea românească mocneşte un profund sentiment de nemulţumire şi neîncredere, iar datoria noastră este să oferim electoratului ceea ce consideră just, ceea ce consideră echitabil.

Potrivit art. 62 al. 3 din Constituţia României, „Numărul deputaţilor şi al senatorilor se stabileşte prin lege electorală, în raport cu populaţia ţării”.

Pentru reprezentarea electoratului în Parlament, Constituţia României nu impune un număr exagerat de aleşi, aspect vizibil şi în majoritatea statelor lumii, unde numărul de parlamentari este cu mult mai mic decât cel din ţara noastră raportat la o populaţie mai numeroasă. Un număr superior de parlamentari nu determină neapărat o creştere a calităţii actelor legislative iniţiate şi votate iar componenţa stufoasă a comisiilor crează mai degrabă dificultăţi de organizare decât performanţă în domeniul de referinţă.

Pentru aceste motive am decis formularea acestei propuneri legislative care să reducă în mod considerabil numărul de parlamentari, modificând cota de reprezentare pe care o propunem la 90.000 de voturi pentru un deputat şi 210.000 voturi pentru un senator.

Avem în vedere şi numărul de mandate de parlamentar pentru românii din afara graniţelor ţării care la acest moment sunt 4 deputaţi şi 2 senatori. Acest număr trebuie mărit, deoarece pentru cele câteva milioane de români aflaţi în diaspora, reprezentarea în Parlament este insuficientă drept pentru care am depus la Parlament o iniţiativă legislativă în acest sens. (Comunicat de presă)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI