Gheorghe Flutur la lansarea proiectului „Nuntă în Bucovina”: 

Mă încăpăţânez să vă încurajez să faceţi „nunţi adevărate”

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, luni, de pe imaşul Rodinei din Pârteştii de Sus, că proiectul „Nunta în Bucovina” pe care l-a iniţiat are rolul de a prezenta „o nuntă adevărată, tradiţională, cu obiceiuri care se mai păstrează doar în Bucovina”, pentru că a constatat că acum nunţile sunt „nişte improvizaţii”.

„M-au întrebat unii jurnalişti dacă sunt socru mare, dacă sunt mire, ce rol am în nunta asta.  Sunt şi eu, ca şi dumneavoastră, un privitor care am venit să văd un mesaj de care o să ne fie dor: nunta de altă dată din Bucovina. Sincer, am ţinut şi ţin foarte mult la acest proiect şi vă îndemn pe voi, tinerii, şi vă «ameninţ» astăzi că vă lansez un CD cu strigături pentru jocul pe toloacă de la Pârteşti. O să-l auziţi în premieră” a spus Flutur.

El a îndemnat tinerii să promoveze în continuare „autenticul şi frumosul”.

Preşedintele CJ Gheorghe Flutur a precizat că anul trecut,  cu gospodarii din Botoşana, din satul său natal, dar şi de la Pârşteşti, s-a reuşit să se filmeze „Nunta în Bucovina”, un film ce are o oră şi jumătate.

„Să nu se teamă cei cărora nu le plac obiceiurile. Nu am niciun rol în această nuntă. Am avut rolul de a veni cu o idee şi mi-a fost drag şi voi face de fiecare dată acest lucru când promovez Bucovina. Mă încăpăţânez să vă încurajez să faceţi nunţi adevărate şi nu kitsch-uri. Uitaţi-vă ce kitsch-uri apar la nunţile noastre!!! Nişte improvizări… Noi vrem ca nunta asta să vă fie şcoală” a spus Flutur.

Potrivit acestuia, în film sunt prezentate capitole din nuntă, de la peţit până la luarea măsurilor mirelui şi miresei, perioada cu mâncare la cazan, cu ajutorul care se practică în Bucovina, dar şi cununia sau obiceiurile vătăjeilor şi al druştelor.

Gheorghe Flutur a explicat că îşi doreşte ca aceste obiceiuri să rămână.

„De unde mi se trage? Am fost şi eu, pe vremea mea, dintre cei care am promovat aceste obiceiuri, un boţ de humă, de aici, din Bucovina, şi am zis că dacă Dumnezeu mi-a dat posibilitate în continuare să o fac, o fac cu drag” a spus preşedintele CJ Suceava.

El a menţionat că în film sunt prezentate inclusiv obiceiuri de care s-a uitat cum e „încinsul” –  copiii neamurilor mirelui de neamurile miresei –, dar şi tot ceea ce înseamnă „seara de nuntă” precizând că în Bucovina se joacă toată noaptea la masă.

„Astea sunt lucruri care, în altă parte în România, din păcate, n-o să le vedeţi că nu sunt. Sunt aici. Şi dacă sunt aici nu-i păcat să nu folosim ce avem?” a spus Flutur.

El a menţionat că evenimentul de la Pârteşti are însă legătură cu „Jocul pe toloacă”.

Gheorghe Flutur a arătat că ardelenii au jocul la şură, iar el şi-a propus ca prima ediţie a „Jocului pe toloacă” să fie organizată la Pârteştii de Sus. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI