Spaţii cu destinaţie medicală în Centrul Medical Fălticeni

Mai multe cabinete medicale aflate în incinta Ambulatoriului de specialitate (fosta policlinică transformată de la începutul acestui an în Centrul Medical Fălticeni) din strada Ion Creanga, nr. 1, au fost relocate în clădirea noului Spital Municipal Fălticeni. Spaţiile ramase neocupate din Centrul Medical, aparţinând domeniului privat al municipiului, vor putea fi închiriate prin licitaţie publică în vederea desfăşurării de activităţi medicale sau activităţi conexe actului medical. Preţurile de pornire la licitaţie, suprafaţa fiecărui spaţiu şi cota parte indiviză aferentă fiecărui cabinet medical au fost stabilite printr-o evaluare, organizarea licitaţiei privind închirierea cabinetelor medicale fiind făcută în conformitate cu OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

„Clădirea fostei policlinici ne-a fost pusă la dispoziţie de spital, pentru că tot ceea ce însemna ambulatoriu de specialitate a fost mutat în clădirea nouă a Spitalului Municipal. Au rămas disponibile aproape toate spaţiile cu excepţia celor care sunt deja cumpărate în anii 2007 – 2008. Este vorba despre câteva cabinete de stomatologie, de tehnică dentară, oftalmologie, radiologie, pediatrie. Toate celelalte spaţii ne-au rămas, sunt incluse în domeniul privat al municipiului Fălticeni şi trebuie să le dăm o destinaţie. Întreaga clădire îşi va păstra destinaţia medicală, iar toate spaţiile pe care le vom închiria vor avea destinaţie medicală. De aceea am şi schimbat denumirea din Ambulatoriu de specialitate în Centrul Medical Fălticeni.

După ce am reuşit să facem procedura cadastrală numită «apartamentare», pentru că acea clădire era doar aparent împărţită, în documente apărând ca un tot unitar, am făcut demersurile pentru a intra în posesia tuturor documentelor tehnice referitoare la spaţiile fiecărui cabinet şi a suprafeţei spaţiilor comune. La pachet se vor închiria în cotă indiviză şi spaţiile comune, cum ar fi  grupuri sanitare, căi de acces, holuri, săli de aşteptare, scări etc.” ne-a spus primarul Gheorghe Cătălin Coman.

Închirierea unui spaţiu medical costă între 500 şi 1.000 lei

Preţurile de închiriere a spaţiilor cu destinaţie medicală au fost stabilite de un evaluator, expert ANEVAR, şi sunt considerate decente comparativ cu cele de pe piaţa liberă.

 „Preţurile de închiriere nu sunt exagerate. Un spaţiu medical se va închiria cu o sumă cuprinsă între 500 de lei şi 1090 lei/lună. Sunt preţuri decente, cu mult sub preţul pentru alte activităţi comerciale. Ne-am gândit în primul rând la utilitatea socială pe care o au aceste cabinete medicale, astfel încât să poată achita chiria către primărie şi să reuşim să rezolvăm şi o problemă socială pentru că sunt foarte multe persoane care au nevoie de servicii medicale şi în spital şi în  cabinetele particulare.

La preţurile chiriei se va adăuga o sumă fixă pentru curăţenie, pentru cheltuielile comune, pentru pază. Prin refacturare proprietarii spaţiilor vor plăti utilităţile: apă-canal, energie electrică şi energie termică, în funcţie de numărul de metri pătraţi închiriaţi” a spus primarul Cătălin Coman.

Medicina Şcolară se mută în Centrul Medical

Primăria Fălticeni îşi va păstră spaţiul în care funcţionează în prezent centrul de vaccinare, situat la intrarea din Centrul Medical. În spaţiile în care a fost farmacia policlinicii vor fi mutate cabinetele de medicină şcolară care funcţionează în prezent la  circa medicală de pe str. Maior Ioan, într-o clădire foarte veche şi deteriorată. Mai sunt două spaţii tehnice care nu vor fi scoase la licitaţie, în unul fiind centrala termică iar altul are rolul de arhivă, acolo fiind depozitate documente ale spitalului.

„Un spaţiu îl vom da gratuit Asociaţiei Nevăzătorilor, care acum funcţionează într-un spaţiu extrem de mic de pe str. Republicii, nr. 1. Unde a fost laboratorul de analize medicale avem o solicitare de la un ONG care se ocupă de copii cu probleme de autism. Au în evidenţă 40 de copii cu autism din Fălticeni şi din zonă şi care trebuie să meargă la Suceava pentru şedinţele de terapie. Lângă fostul laborator sunt deja două cabinete de psihiatrie, unul dintre medici lucrând deja cu copii din Fălticeni la Suceava şi s-a arătat încântat să poată face acest lucru la Fălticeni. Venim în ajutorul părinţilor care nu vor mai fi nevoiţi să meargă la Suceava.  În plus, aici copilul rămâne pe mâni buni o oră, o oră şi jumătate, cât are loc terapia, iar părinţii pot să îşi rezolve alte probleme” a precizat Gheorghe Cătălin Coman.

Primăria şi-a propus ample lucrări de reabilitare

Primarul Cătălin Coman a făcut cunoscut că în bugetul din acest an sunt alocate sumele necesare pentru reabilitarea de către primărie a spaţiilor comune, schimbarea acoperişului şi reparaţii la subsol.

„La subsol nu am găsit lucruri foarte bune. Prin subsolul policlinicii este un pârâu care a curs dintotdeauna şi care vine de pe str. Ion Creangă. Are un sistem de drenaj şi de dirijare a apei, are un curs dirijat care intră în canalizarea oraşului. S-a mai colmatat, a fost curăţat, nici eu nu am ştiut că pe sub policlinică avem un pârâiaş cu ape subterane, chiar dacă  nu este o construcţie nouă.

Ne vom asuma şi reabilitarea clădirii cu termosistem exterior, chiar dacă avem o problemă în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene sau guvernamentale pentru că nu suntem proprietari pe clădire în totalitate. Trebuie să facem un proiect comun. Din discuţiile avute, cei care sunt proprietari nu prea vor, cum este o parte din proprietarii cabinetelor stomatologice care nu mai desfăşoară activitate acolo de 3 – 5 ani. Ne-au întrebat dacă nu suntem interesaţi să le cumpărăm cabinetele. Nu ştiu dacă avem posibilitatea legală, mai ales la preţurile cerute de dumnealor. Le-am sugerat găsească cumpărători, dar trebuie să le păstreze destinaţia medicală” a precizat primarul Cătălin Coman.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI