Bogdan Gheorghiu:

În reabilitarea Palatului Administrativ, Ministerul Culturii are legătură doar cu procedura de avizare

Ministrul Culturii, deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu, a făcut, vineri, mai multe precizări legate de situaţia actuală a lucrărilor la Palatul Administrativ Suceava, după ce în spaţiul public a apărut solicitare a parlamentarilor AUR de Suceava privind reabilitarea acestei clădiri.

Potrivit ministrului, Palatul Administrativ Suceava a fost ridicat la începutul secolului trecut pentru a servi ca sediu autorităţilor administrative ale oraşului. În clădire funcţionau, până la incendiul din 6 martie a.c., Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Suceava şi Structura Teritorială pentru Probleme Speciale (STPS) Suceava.

„În prezent, această clădire nu se află în subordinea sau administrarea Ministerului Culturii” a subliniat ministrul.

El a reamintit că incendiul din primăvară a dus la deteriorarea, aproape în totalitate, a învelitorii din tablă, precum şi a şarpantei mansardei şi podului clădirii.

Totodată, Gheorghiu a arătat că, în data de 12 martie, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat – în urma vizitei de lucru pe care a avut-o la Suceava – că în urma expertizei tehnice urma să fie analizate soluţiile tehnice şi că lucrările vor fi demarate prin Compania Naţională de Investiţii.

„CJ Suceava a alocat, în primăvară, aproape 744.000 de lei, din excedentul bugetului judeţului Suceava înregistrat la sfârşitul anului 2020, pentru finanţarea a mai multor lucrări de punere în siguranţă a Palatului Administrativ. În prezent, s-au realizat lucrările: scanarea 3D a Palatului Administrativ, expertiza tehnică, şarpanta provizorie şi o prelată pentru protejarea clădirii, rămasă fără întreg acoperişul, până când vor fi realizate lucrările obiectivului de investiţii «Consolidare, restaurare, reabilitare şi dotare Palat Administrativ Suceava»” a adăugat ministrul. El a spus că tot CJ Suceava a achiziţionat serviciile de proiectare DALI (documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie).

„În acest moment, documentele se află în proces de verificare şi avizare. După obţinerea tuturor avizelor, inclusiv ale celor de la Direcţia de Cultură Suceava, DALI va fi transmis către Compania Naţională de Investiţii şi către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei spre avizare” a menţionat ministrul.

El a arătat că, ulterior, va putea fi demarată procedura de achiziţie publică privind proiectarea şi execuţia obiectivului de investiţii menţionat anterior.

„Sunt surprins de faptul că cei trei parlamentari (de la AUR – n.n.) nu au cunoştinţe legate de realităţile judeţului pe care îl reprezintă. Palatul Administrativ Suceava nu intră în administrarea Ministerului Culturii şi, la o simplă căutare pe Google, oricine poate afla administratorul şi de unde provine finanţarea pentru restaurarea clădirii afectate de incendiu. Mai mult, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a comunicat public, în timpul vizitei sale la Suceava din primăvară, că ministerul pe care-l coordonează se va ocupa de investiţiile privind execuţia lucrărilor. Tot ce ţine de Ministerul Culturii prin instituţiile subordonate este legat de procedura de avizare şi asigurăm sucevenii că ne vom da întreg concursul pentru ca procesul de avizare să se desfăşoare în termenii legali” a declarat ministrul  Culturii Bogdan Gheorghiu, deputat PNL de Suceava. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI