Klaus Iohannis:

Să nu credem, din greşeală, că 1 iunie va fi data de relaxare totală. Nu va fi

Preşeditele Klaus Iohannis spune că restricţiile nu vor fi relaxate automat de la 1 iunie, aceasta fiind data la care guvernul va prezenta evaluările pentru posibila relaxare: „Să nu credem, din greşeală, că 1 iunie va fi data de relaxare totală. Nu va fi”.

„1 iunie e o dată pe care vă rog să nu o supraevaluaţi. Este data la care guvernul va prezenta evaluările pentru posibila relaxare. Să nu credem, din greşeală, că 1 iunie va fi data de relaxare totală. Nu va fi. Însă eu sunt foarte optimist şi cred că în cursul verii vom ajunge acolo. Evident că până atunci mai sunt atâtea săptămâni în care evaluăm mersul pandemiei”, spune Klaus Iohannis.

El precizează condiţiile în care restricţiile vor fi relaxate.

„Dacă numărul de infectări scade foarte mult, dacă numărul de persoane grav bolnave scade foarte mult şi în paralel numărul de vaccinaţi creşte, atunci, cu siguranţă, rând pe rând vom putea să renunţăm la anumite măsuri sau rând pe rând vom putea relaxa măsurile. Sper foarte mult ca în plină vară să ajungem în faza în care măsurile să fie atât de puţine încât românii să-şi facă concediul în tihnă”, conchide şeful statului.

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat la începutul lunii aprilie că e posibil ca de la 1 iunie să revenim la normal dacă tot mai mulţi români se vor vaccina.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi îmbunătăţit săptămâna viitoare

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat ieri că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va fi îmbunătăţit şi retrimis Comisiei Europene. „Sunt convins că el va fi acceptat şi vom putea să folosim aceşti bani”, a spus şeful statului. „Am convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern şi din alte zone care lucrează pe PNRR, vom evalua primul feedback al comisiei, vom îmbunătăţi planul. Ministerul se va prezenta din nou la comisie cu planul îmbunătăţit şi în final sunt convins că el va fi acceptat şi vom putea să folosim aceşti bani”, a declarat preşedintele.

Conform acestuia, cei 30 de miliarde de euro vor fi folosiţi pentru reforme şi investiţii. „Noi am lucrat intens şi sub mare presiune, ca în toate statele din UE, să pregătim PNRR. Este o noutate pentru toată lumea. Nu a mai existat aşa ceva şi, în acest sens, au fost de aşteptat dificultăţile în conturarea planului. Dificultatea numărul unu constă în faptul că se doresc reforme profunde, dar în acelaşi timp, dificultatea doi, într-o perioadă foarte scurtă de timp. Avem doar câţiva ani la dispoziţie. În mod normal reformele nu se fac peste noapte şi proiectele importante nu se realizează în trei-patru ani. (…) Avem şansa să punem în practică reforme care s-au tot amânat şi avem şansa să facem investiţii care până acuma tot din lipsa de bani nu s-au realizat. Sunt foarte hotărât să ducem lucrurile în zona de succes”, a mai spus Iohannis.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a anunţat joi că noua formă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu a primit acceptul Comisiei Europene. „Noua formă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu a primit acceptul Comisiei Europene. Nu o spun eu, ci a afirmat-o vicepremierul Dan Barna, care a confirmat că s-au primit foarte multe observaţii din partea executivului european. Chiar dacă au mai anunţat de mai multe ori finalizarea planului, acum guvernanţii vorbesc de un nou termen, în a doua parte a lunii mai, deşi termenul iniţial era în aprilie. Evident, planul real este în continuare ţinut la secret”, a transmis Victor Negrescu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI