Flutur contra Flutur

Rămân, pe viaţă, acelaşi om dedicat Bucovinei mele dragi, cu lacrimi în ochi!

L-am găsit pe dl Preşedinte Gheorghe Flutur la birou, cred că mă aştepta, nu fiindcă aş fi fost eu foarte important, dar la ora 10 era fixată întâlnirea şi nu se cădea să-i răpesc din timpul de muncă.

Aşadar, am intrat pe uşă, am salutat, mi-a răspuns şi, în acelaşi timp, mi-a făcut semn să iau loc. Apoi, din spatele măştii, întrebările mele au curs şi au tot curs, iar el a răspuns la toate, calm şi fără grabă.

ITL: Candidaţi, domnule Preşedinte, pentru un nou mandat, dar nu au ajuns încă la urechile oamenilor promisiunile dumneavoastră electorale.

Gheorghe Flutur: Am mai spus şi cu altă ocazie, trebuie continuate marile proiecte începute. Eu vin cu patru obiective majore. Autostrada Suceava – Bucureşti, care este în licitaţie şi în 2 ani se va lucra deja la ea, apoi este Autostrada Nordului, pe ruta Suceava – Vatra Dornei – Bistriţa – Satu Mare. Aici am convins Guvernul să dea centurile ocolitoare să le facă primăriile pe bani europeni. Mă refer la oraşele: Suceava, Humor, Câmpulung, Vatra Dornei.

Avem în obiectiv şi introducerea gazelor, fiindcă facem stop defrişări, dar oferim oamenilor o sursă alternativă de încălzire. De altfel, Premierul Ludovic Orban a şi aprobat un miliard de euro, bani europeni, pentru racordarea la gaze naturale, astfel ca să dublăm numărul oamenilor care beneficiază de gaze naturale. Vom ajunge până în zona Vicov şi sper că primarii se vor asocia pentru a realiza cei 5 sau 10 kilometri, ca să ajungă la magistrală. Sunt 37 de primării care au făcut deja studiul de fezabilitate.

Putna va fi şi din acest punct de vedere un loc strategic, dar să ştiţi că va fi şi un drum, pe ruta Putna – Moldoviţa, de 25 km, care va uni patru mănăstiri: Putna – Sihăstria Putnei – Secrieş – Vatra Moldoviţei. Acest traseu, am curajul să spun, va fi cel mai frumos din România. Sper şi vreau ca, în această toamnă, să depunem proiectul de finanţare. Este o investiţie mare, dar strategică. Cum strategic este şi drumul Brodina – Izvoarele Sucevei – Bobeica – Cârlibaba, ca să deschidem zonele de munte turismului şi să ieşim în Ardeal, dar şi în Ucraina, atât prin Ulma, cât şi prin Izvoarele Sucevei, pe acea parte, care acum este izolată, din păcate, atât turistic, cât şi economic.

Şi mai sunt: apă-canal, Vicovu de Sus, Rădăuţi, Milişăuţi, Şcheia, Marginea, Suceviţa. Avem pentru aceste lucrări un proiect pe care l-am şi semnat, în decembrie, în valoare de 250 milioane de euro. Acest proiect a fost ţinut vreo 3 ani în sertar de Rovana Plumb. Avem începute licitaţiile pentru multe lucrări de apă-canal din judeţul Suceava.

 

ITL: O să se repare drumul de la Rădăuţi la Athosul nostru? Adică, la Putna mea?

Gheorghe Flutur: Se lucrează pe tronsonul Rădăuţi – Vicovu de Jos, iar pentru Putna am cerut celor de la Drumuri Naţionale să dea un strat de uzură de urgenţă. Ei nu sunt în grădina mea, dar eu nu sunt foarte comod, nici cu ministrul, nici cu premierul, nici cu Regionala de Drumuri, care este la Iaşi, dar mă ţin de capul lor, până se rezolvă toate problemele.

 

ITL: Presa a tot scris despre aşa-zisele averi ale dumneavoastră, dar şi despre prietenii secreţi pe care îi aveţi. Cât din aceste poveşti sunt realitate şi cât este ficţiune?

Gheorghe Flutur: Am auzit şi eu şi, sincer, la început, m-am amuzat, fiindcă nu sunt nici răutăcios, nici lipsit de simţul umorului. Dar, cu toată seriozitatea, vă declar că tot ce am este la vedere, fără ascunzişuri şi intermediari.

Sunt om politic. Acum 20 de ani am intrat în politică şi am devenit o ţintă după ce am reuşit să schimb PSD-ul de la putere din judeţul Suceava.

Prima dată, în stenogramele celebre din 2003, într-o şedinţă care a apărut publică în presa naţională, Văcăroiu îi spunea Rodicăi Stănoiu: e unul Flutur la Suceava, are patru dosare, mai faceţi-i încă patru. Erau nişte făcături, fiindcă eram un tânăr care devenise foarte incomod. Toate au fost nişte blufuri, nimic nu a fost adevărat.

Apoi, în 2008, de frica mea, PSD-ul a căutat o clonă, îl cheamă tot Gheorghe Flutur, din Poieni Solca, are şapte clase, a dispărut vreo trei săptămâni din judeţ, să nu-l găsească presa, să nu se ştie cine e, dar şi atunci s-a dovedit a fi o făcătură.

În 2012, soţia mea era în ultimele zile de viaţă, iar atacurile continuau şi erau îndreptate împotriva ei, apoi au urmat copiii; pe scurt: nu m-au cruţat deloc. Iar acum, au folosit pandemia cu nişte teme despre care sunt convins că sucevenii îşi vor da seama că sunt false. Mă întreb ce se întâmpla dacă nu făceam testarea, deşi eram obligat să o fac. Am apărut trecut în foaie ca medic, fiindcă o doctoriţă a bifat din greşeală o căsuţă, ea fiind cu masca pe faţă. Dar, din toată această încurcătură nesemnificativă, în fapt, nu am avut niciun avantaj. Ar fi trebuit să mă treacă preşedinte al Consiliului Judeţean şi gata.

Altă temă de discuţii a fost cu sparanghelul, atunci când o firmă din Suceava, a unui domn Flutur, a dus oameni la lucru în Germania, dar respectivul nu are nicio legătură cu mine. Simplă coincidenţă de nume. Ulterior, omul m-a căutat să protesteze împotriva acelei ştiri false.

Mai nou, au filmat vreo trei case cu o dronă, dar nu au nicio treabă cu mine, deşi aşa se susţine, în mod voalat. Mi-am făcut casă la Gura Humorului, înainte de a intra în politică, dar după ce a murit soţia mea, am hotărât să rămână băiatului meu. Socrii mei, care au locuit şi ei în Gura Humorului, i-au lăsat casa fetei, iar de aici a apărut ideea: uite, câte proprietăţi are Flutur. După ce am dat casa, am început să-mi ridic o locuinţă mică, la ţară, la Capul Câmpului, care este în declaraţia de avere şi pe care sper să o finalizez în această vară.

Deci, chestiunea cu vecinii, cu secretomania, toate sunt invenţii, fiindcă în campania electorală se spun multe, iar eu nu m-am putut apăra. Două luni şi ceva, coronavirusul mi-a creat o problemă de sănătate cumplită. Din cauza strangulării unei bronhii am avut incapacitate respiratorie, nu puteam să vorbesc, iar medicii mi-au spus să fac pauză, să las plămânul să se odihnească. Şi această tăcere a mea i-a făcut pe unii să escaladeze, să-mi arunce toate lăturile în cap. Abia după ce m-am însănătoşit, am ieşit şi am început să spun care este adevărul.

Pe de altă parte, trebuie să ştiţi că nu am picat niciodată la pace cu stânga şi n-o voi face.

Unii au încercat să folosească accidentul cu pandemia pentru a scăpa de Gheorghe Flutur. Nu este corectă această abordare, eu rămân acelaşi om dedicat Bucovinei mele dragi, cu lacrimi în ochi.

Niciodată, dar absolut niciodată, nu am pus înainte nevoile sau necesităţile mele, ci ale oamenilor, fiindcă în slujba lor mă aflu. Dacă am nemulţumit pe cineva, indiferent cum, îmi cer iertare. Sunt şi eu om, cetăţean, funcţionar public; sunt încătuşat de legi şi de tot felul de reglementări, semnez acte pe care nu le concep personal, ci îmi sunt puse în faţă, pe birou, pot apărea scăpări, erori, fel de fel de inexactităţi la nume. Dar ele nu constituie regula, ci excepţia. Vă spun toate acestea ca să nu credeţi că mă aflu la cârma unui sistem perfect, ci mai degrabă perfectibil.

 

ITL: Mulţi candidaţi vorbesc despre faptul că oamenii vor schimbare. La ce fel de schimbare se referă?

Gheorghe Flutur: Sigur, în bine. Poporul s-a săturat de minciuni, de promisiuni neacoperite, de război şi scandal. Oamenii vor decenţă, în primul rând, din partea aleşilor, şi linişte.

 

ITL: Cu ce vă mândriţi după 4 ani de mandat, ca să facem şi un mic bilanţ?

Gheorghe Flutur: Mai mult de trei sferturi de mandat, am guvernat cu soacra în casă, adică cu PSD-ul la guvernare la Bucureşti, ca să fiu mai plastic.

Şi PSD-ul n-a fost prea darnic cu Suceava. Cu toate acestea, în urmă, au rămas lucruri frumoase.

Dacă mergem la Aeroport, am împrumutat bani şi facem acum al doilea terminal, fiindcă de zece ori a crescut, în mandatul meu, numărul de pasageri, datorită curselor internaţionale.

Spitalul Judeţean, în pofida incidentului nefericit cu Covid-ul, rămâne o unitate de elită, fiind printre cele mai moderne şi dotate din ţară. Şi vom continua cu un spital pentru copii, de care este mare nevoie şi un spital de boli infecţioase. Vedeţi? Ne preocupă sănătatea oamenilor, am investit enorm şi vom investi încă mulţi bani în acest domeniu.

În altă ordine de idei, am modernizat în aceşti 4 ani 300 de kilometri de drumuri, am promovat Bucovina şi turismul, încât au ajuns a treia destinaţie, după litoral şi Braşov, ca număr de locuri de cazare, iar anul trecut am depăşit 600.000 de turişti.

 

ITL: Aveţi vreun mesaj pentru suceveni?

Gheorghe Flutur: Aşa cum am mai spus, iubesc Bucovina şi bucovinenii şi rămân dedicat acestor locuri, pe veci! Nu intenţionez să dezamăgesc, ci să las în urmă lucruri folositoare ţării şi oamenilor. Asta este datoria mea!

A consemnat

IOAN T. LAZĂR

3 Comentarii

  1. Mihai Grigore-prozator says:

    „Rămân, pe viaţă, acelaşi om dedicat Bucovinei mele dragi, cu lacrimi în ochi!…” Poate precizați – cine avea lacrimi în ochi,dvs. sau Flutur? Că este important,mai ales în economia unui virtual răspuns față de această ciudată manifestare de inchinare față de un idol gaunos,sforăitor și bombastic…

  2. Mos_Nichifor_Kotcariul says:

    Ati cazut la pace cu gauleiterul Schmmeterling? Că se vede din avion…

  3. Ioan Manole Slutu says:

    Taind si cenzurand comentariile veti ajunge ce ati fost si mai mult decât atât:o fituica de partid,o gazetă de perete inchinata,o adunare de ungekuristi dedicati impostorului flutur…La mai mare in grad,I.T.Lazar…

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI