Agenţi economici suceveni aflaţi în pericol de a fi declaraţi inactivi

Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Suceava atenţionează că, după expirarea termenului legal de depunere a declaraţiilor fiscale, respectiv 25 iunie a.c., se vor aplica procedurile de identificare a contribuabililor care îndeplinesc condiţia pentru declararea inactivităţii fiscale. În acest sens, AJFP Suceava a transmis notificări tuturor contribuabililor care nu au depus declaraţiile fiscale şi care nu au solicitat regim derogatoriu, astfel încât să fie evitată declararea stării de inactivitate a acestora. Aceasta după ce s-a stabilit că, în cazul declaraţiilor fiscale al căror termen legal de depunere a expirat în perioada stării de urgenţă, notificările de nedepunere se vor emite în termen de 30 de zile de la data încetării respectivei stării.

Potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, contribuabilii care nu îşi îndeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligaţie declarativă prevăzută de lege sunt declaraţi inactivi fiscal, iar acestora li se aplică prevederile privind efectele inactivităţii fiscale. Astfel, unui contribuabil declarat inactiv i se anulează, potrivit legii, din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA, iar inactivitatea se înscrie în cazierul fiscal al contribuabilului şi al reprezentanţilor legali ai acestuia. De asemenea, pentru a se reactiva, contribuabilul respectiv trebuie să-şi îndeplinească toate obligaţiile declarative prevăzute de lege şi să nu înregistreze obligaţii fiscale restante. „Contribuabilii care nu desfăşoară activitate şi nu beneficiază de regimul derogatoriu de declarare, au obligaţia depunerii declaraţiei fiscale la termenele prevăzute de lege, înscriind «zero» la obligaţia fiscală, evitând, în acest fel, înscrierea în registrul contribuabililor inactivi” se evidenţiază într-un comunicat de presă al Agenţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Suceava.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI