Dan Ioan Cuşnir, în plenul CJ Suceava, a cerut măsuri eficiente pentru creşterea siguranţei circulaţiei

Siguranţa circulaţiei în judeţul Suceava a fost una din temele discutate în şedinţa de vineri a Consiliului Judeţean Suceava în cadrul căreia s-a adoptat bugetul judeţean.

Consilierul judeţean PSD Dan Ioan Cuşnir a spus că acest buget omite siguranţa circulaţiei.

„Adică noi ştim ce vrea populaţia sau doar presupunem? Când facem prioritizări luăm în calcul că de şapte ani judeţul Suceava este pe primul loc în ţară la morţi din accidente rutiere? Facem ceva, măcar pe drumurile judeţene, până se vor trezi şi cei de la drumurile naţionale pentru creşterea siguranţei circulaţiei? O treime din morţi sunt pietoni. Asta ce înseamnă? Că nu sunt trotuare, că nu sunt suficiente treceri pentru pietoni”, a spus Cuşnir.

El a amintit de accidentul mortal cu omul de afaceri de la Cumpărătura care venea de la biserică pe drum pentru că nu există trotuar.

Potrivit acestuia, altă cauză principală este viteza.

„Facem ceva pe drumurile judeţene pentru a reduce viteza? Încercăm să limităm viteza la intrarea în localităţi?”, a întrebat consilierul judeţean social-democrat.

El a exemplificat cu accidentul din noaptea de Revelion cu un tânăr care a intrat cu viteză prea mare în localitate, a traversat localitatea cu viteză şi a lovit mortal un alt tânăr care dădea foc artificiilor de Anul Nou.

„Dacă era o alveolă de limitare a vitezei în localitatea Frumoasa poate acel tânăr trăia şi azi. De patru ani nu facem nimic concret pentru reducerea accidentelor rutiere. E foarte bine că se investeşte în spital, e bine că investim ca oamenii care ajung la spital să aibă şanse să scape, dar oare nu ar fi bine să facem ca oamenii să nu mai ajungă la spital?”, a întrebat Cuşnir.

Pe de altă parte, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat că siguranţa circulaţiei are 2,5 milioane de lei pentru semne rutiere şi sensuri giratorii.

„Am început construcţia de sensuri giratorii şi lucrăm pe intersecţiile de la Frătăuţii Noi şi Frătăuţii Vechi, dar vor apărea şi altele la Arbore, Cajvana”, a spus Flutur.

El a arătat că în ceea ce priveşte construcţia alveolelor de calmare a cerut soluţiile care sunt agreate de specialişti şi că în CJ Suceava au fost specialişti de la CNAIR care au avut rezerve.

„Cei de la conducerea drumurilor au arătat că experţi independenţi au venit cu documente scrise că se opun la construcţia alveolelor de calmare. Asta înseamnă că trebuie să ne dea alte soluţii pentru evitarea accidentelor”, a spus Flutur.

El a arătat că ar trebui să fie montate mai multe semne de circulaţie şi că ar trebui ca şi primăriile să investească în trotuare.

„Aici trebuie să intensificăm parteneriatul şi cu Poliţia pentru scoaterea traficului de atelaje de pe drumurile publice”, a spus Flutur, care a menţionat că s-au făcut investiţii pentru siguranţa în trafic şi că s-a demarat construcţia de sensuri giratorii şi montarea suplimentară de semne de circulaţie.

Cuşnir a arătat că probabil va trebui să se investească în sisteme de supraveghere video a traficului rutier, iar cei care încalcă legislaţia să fie amendaţi şi că, în acest fel, vor fi mai atenţi când conduc, arătând că mulţi dintre şoferii care circulă cu viteză nu ţin cont de semnele de circulaţie. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI