Agenţia pentru Protecţia Mediului anunţă modificări la autorizarea lucrărilor de construcţii

>„Autorităţile publice locale şi cele judeţene care emit certificate de urbanism au obligaţia să respecte prevederile noului act normativ”, se arată într-un comunicat al APM Suceava

„În vederea luării la cunoştinţă şi punerii în aplicare”, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava informează cetăţenii, autorităţile administraţiei publice locale şi administraţiei publice judeţene că a fost modificată şi completată Legea nr. 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Astfel, potrivit unui comunicat de presă al APM, emiterea actului administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului nu este necesară pentru categorii de lucrări cum ar fi construirea de locuinţe unifamiliale; construirea de anexe gospodăreşti, cu excepţia celor utilizate pentru creşterea animalelor; consolidări ale imobilelor existente; construirea de împrejmuiri; dezmembrări, comasări de terenuri. Pe de altă parte, Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava face cunoscut că se pot executa fără autorizaţie de construire lucrările geofizice de cercetare şi prospecţiune a potenţialului petroligen, cu respectarea legislaţiei privind protecţia mediului: prospecţiuni seismice, vibrare controlată, prospecţiuni gravimetrice, prospecţiuni magnetometrice, prospecţiuni geoelectrice, prospecţiuni radiometrice, teledetecţie, în condiţiile în care acestea nu presupun foraje sau lucrări de natura lucrărilor de construcţii.

„Autorităţile publice locale şi cele judeţene care emit certificate de urbanism au obligaţia să respecte prevederile noului act normativ”, se arată în comunicatul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava.

Legea nr. 193 din 2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii a fost publicată în Monitorul Oficial la nr. 873 din 30 octombrie 2019. În cele din urmă, conform noilor modificări, autorizaţia de construire se emite cu respectarea legislaţiei privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, în cazul construcţiilor sau imobilelor care prezintă pericol public, constatat prin raport de expertiză tehnică sau notă tehnică justificativă. Autorizaţia de construire pentru executarea lucrărilor de intervenţie în primă urgenţă – care constau, în principal, în sprijiniri ale elementelor structurale/ nestructurale avariate, demolări parţiale şi consolidări la structura de rezistenţă, obligatorii în cazuri de avarii, accidente tehnice, calamităţi ori alte evenimente cu caracter excepţional – se emite imediat, urmând ca documentaţiile tehnico-economice corespunzătoare fiecărei faze de proiectare să fie elaborate până la încheierea executării lucrărilor, cu respectarea avizelor şi acordurilor, precum şi, după caz, a actului administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI