Doar doi suceveni din diaspora au venit la întâlnire

> Aceasta a fost organizată de Prefectura Suceava şi Ministerul Românilor de Pretutindeni pentru informarea diasporei

Doar doi suceveni din diaspora au venit, joi, la Palatul Administrativ din Suceava, la întâlnirea organizată de Ministerul Românilor de Pretutindeni şi Prefectura Suceava pentru informarea diasporei.

La întâlnire a fost prezent subsecretarul de stat din MRP, Victor Ionescu, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, primarul Ion Lungu, câţiva primari din judeţ, reprezentanţi ai unor instituţii descentralizate sau deconcentrate, dar reprezentarea Prefecturii, organizator al evenimentului, a fost la nivel de şef de cabinet.

Atât Gheorghe Flutur, cât şi Ion Lungu şi-au exprimat surprinderea că numărul celor din diaspora la această întâlnire este atât de mic, mai ales că, după cum a arătat preşedintele Gheorghe Flutur, Suceava este un judeţ cu foarte multe persoane plecate la muncă în străinătate.

Primarul Ion Lungu a arătat că „diaspora este familia lărgită” şi că s-ar fi bucurat să fie mai mulţi membri ai diasporei la această întâlnire.

El crede că astfel de întâlniri trebuie organizate în prima parte a lunii august, pentru că după 15 august sucevenii din diaspora se întorc în ţările unde lucrează.

Unul dintre cei doi suceveni din diaspora veniţi la întâlnire a ajuns ca urmare a invitaţiei făcute de primarul Ion Lungu, acesta precizând că şi-a amânat cu o zi plecarea pentru a fi prezent la discuţii.

Preşedintele Gheorghe Flutur a arătat că este normal ca reprezentanţii administraţiei publice să-şi facă timp să se întâlnească cu sucevenii din diaspora pentru a vedea cum pot fi sprijiniţi, mai ales că aceştia întâmpină numeroase situaţii, atât în ţară, cât şi în ţările în care locuiesc, şi că au nevoie de informaţii exacte pentru a-şi rezolva problemele.

El a amintit că la manifestările organizate de Consiliul Judeţean Suceava în acest an în cadrul Lunii Diasporei au venit suceveni din diaspora interesaţi de subiectele abordate, subliniind că CJ Suceava are o structură care se ocupă de relaţia cu diaspora şi că este în contact permanent cu aceasta.

Subsecretarul de stat în Ministerul Românilor de Pretutindeni a vorbit asistenţei despre proiectele pe care le promovează acest minister, inclusiv despre noile prevederi legale privind votul în străinătate.

Preşedintele Flutur şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că doar 20.000 de români s-au înscris pentru aceste alegeri, în condiţiile în care sunt peste patru milioane de români plecaţi la muncă în străinătate, iar termenul limită este 11 septembrie şi crede că situaţia este generată de faptul că informaţia nu a ajuns la aceştia.

El consideră că vor trebui făcute campanii de informare în comune pentru ca familiile din ţară ale celor plecaţi în străinătate să îi informeze pe aceştia despre drepturile pe care le au.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI