Numărul cazurilor de rujeolă este în creştere în judeţ

> Cele mai afectate sunt zonele Câmpulung Moldovenesc, Vama şi Pojorâta > Numai în luna mai s-au înregistrat 87 de cazuri

După o perioadă în care nu au mai fost cazuri de rujeolă la noi în judeţ, începând cu luna ianuarie rujeola a reapărut, numărul cazurilor fiind în creştere, atrage atenţia DSP Suceava.

Astfel, potrivit datelor statistice ale Direcţiei de Sănătate Publică Judeţene Suceava, în martie au fost înregistrate 20 de cazuri, alte 42 de cazuri în aprilie, în timp ce în luna mai s-au înregistrat 87 de cazuri. 90% dintre cazurile diagnosticate au fost internate, neînregistrându-se niciun deces.

De la începutul anului au fost înregistrate 157 de cazuri de îmbolnăvire, cele mai multe în zonele Câmpulung Moldovenesc, Vama, Pojorâta.

Pentru fiecare caz de rujeolă a fost efectuată anchetă epidemiologică, cu depistarea contacţilor direcţi, anunţarea medicilor de familie, asistenţilor comunitari şi mediatorilor sanitari, în vederea aplicării măsurilor antiepidemice, arată DSP Suceava.

„Menţionăm că majoritatea pacienţilor bolnavi de rujeolă nu au fost vaccinaţi. Singura şi cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii este vaccinarea, care conferă imunitate pe viaţă în majoritatea cazurilor. Se consideră că este necesară vaccinarea cu două doze a cel puţin 95% din populaţie pentru a împiedica circulaţia bolii şi în final eliminarea. Vaccinul poate fi administrat doar cu colaborarea părinţilor sau aparţinătorilor. În judeţul nostru acoperirea vaccinală este de 85%”, precizează sursa citată.

Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava subliniază că dispune de stocuri suficiente de vaccin antirujeolic.

Rujeola sau pojarul este o boală respiratorie foarte contagioasă. Se estimează că 90% dintre persoanele neimunizate (prin trecerea prin boală sau vaccinare) expuse vor contracta boala. Aceasta debutează ca o răceală banală cu febră foarte înaltă, secreţii nazale, ochi înroşiţi şi erupţie măruntă. Erupţia începe pe pielea feţei şi a capului, se extinde pe restul corpului, până ia aspectul de „copil stropit cu vopsea”. Starea generală a bolnavului este profund alterată.

Complicaţiile rujeolei sunt frecvente şi grave. Astfel, unu din patru copii ajunge la spital din cauza gravităţii bolii, unul din o mie de cazuri moare, în ciuda celor mai bune îngrijiri medicale.

Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni, care nu pot fi vaccinaţi şi care, dacă se îmbolnăvesc, pot degenera în forme grave ale afecţiunii.

O categorie vulnerabilă o reprezintă şi femeile însărcinate, care riscă avort sau naştere prematură, în situaţia în care nu au protecţie (prin boala anterioară sau prin vaccinare). Şi fătul poate fi afectat de virus.

Rujeola se caracterizează prin izbucniri epidemice frecvente, în special printre persoanele nevaccinate. (C.P.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI